Skvelý tip na víkendový koláčik s akýmkoľvek sezónnym ovocím. Aktuálne sezóne kraľujú jablká, tak sme pripravili jablkový koláč s posýpkou. Nadýchané cesto ako z obláčikov, navrchu ukladané jablká a maslová posýpka s orechmi a škoricou krásne rozvoňajú vašu kuchyňu a budete mať nebíčko v ústach. Chrumkavá posýpka pekne kontrastuje s mäkkým cestom a ovocie dodáva dezertu šťavnatosť. Nebojte sa použiť aj iné druhy ovocia: hrušky, lesné ovocie, broskyne, slivky či dokonca sušené ovocie.
Na plech s rozmermi 20 x 32 cm budete potrebovať:
Čas prípravy: 15 min.
Čas pečenia: 30-35 min.
Počet porcií: 12-14 kúskov
Ingrediencie posýpka:
- 4 PL vločky ovsené
- 4 PL polohrubá múka
- 1 PL cukor
- 3 PL maslo
- Väčšia hrsť vlašských orechov
- 1/3 ČL škorica mletá
Ingrediencie cesto:
- 2 ks vajce
- 100 g cukor
- 100 g olej slnečnicový/repkový
- 350 g kefírové mlieko
- 250 g polohrubá múka
- 1 ČL sóda
- Štipka soli
- 2-3 ks jablká
- Maslo + múka na vymazanie plechu
Postup:
Ako prvú si pripravíme posýpku z vločiek, múky, cukru, masla, orechov a škorice. Orechy v rukách nalámeme na menšie kúsky.
Všetko spolu v rukách dobre premiešame, aby sa maslo spojilo s ostatnými surovinami. Odložíme do chladničky, kým pripravíme cesto. Rúru dáme predhrievať na 180 stupňov.
Múku si v miske dobre zmiešame so sódou a štipkou soli. Vajcia dáme do misky s cukrom.
Jablká si nakrájame na tenké plátky alebo malé kocky, je to na vás.
Cukor a vajcia vyšľaháme do peny, trvá to asi 5 min. Potom postupne zašľahávame olej. Keď je zašľahaný rovnako postupne prilievame kefír počas šľahania.
Do tejto tekutej zmesi primiešavame po častiach múku. Miešame len dokým sa múka nespojí v hladké cesto, zbytočne dlho nepremiešavame.
Na plech vymastený maslom a vysypaný múkou nalejeme cesto. Na cesto ukladáme nakrájané kúsky ovocia.
Z chladničky vyberieme posýpku a rukami rozmrvíme na koláč. Takto vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme 30-35 minút, kontrolujeme špáradlom.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
Zdroj: zenyvmeste.sk
Autor: Andrea Bunčeková