Príliš mäkké cestoviny rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo vedie k rýchlejšiemu pocitu hladu. Ak ich však uvaríte „al dente“, teda mierne na skus, budú sa vstrebávať pomalšie a ich glykemický index zostane nižší. Telo si ich tak nebude tak rýchlo ukladať vo forme tuku.
Ochlaďte a zohrejte
Zaujímavým trikom je uvarené cestoviny najskôr ochladiť a až neskôr znova zohriať. V procese sa vytvorí tzv. rezistentný škrob, ktorý pôsobí podobne ako vláknina. Podporuje trávenie, vyživuje črevnú mikroflóru a spomaľuje vstrebávanie sacharidov.
Zvoľte správny druh
Namiesto klasických cestovín z bielej múky siahnite po celozrnných alebo z tvrdej pšenice. Obsahujú viac vlákniny, vitamínov aj minerálov a hladinu cukru v krvi zvyšujú oveľa pomalšie.
Čím ich doplniť?
Cestoviny môžu byť vhodnou voľbou aj počas diéty, ak zvolíte správne ingrediencie:
- zeleninové omáčky (paradajková, cuketová, hubová),
- chudé bielkoviny (kuracie, morčacie, tuniak),
- trochu kvalitného olivového oleja alebo strúhaný parmezán.
Naopak, vyhýbajte sa ťažkým smotanovým omáčkam a prebytku syra, práve tie prispievajú k priberaniu, nie samotné cestoviny.
Cestoviny rozhodne nemusia byť nepriateľom diéty. Stačí ich variť „al dente“, prípadne využiť trik s chladením a ohrevom a doplniť ich o zdravšie suroviny. Takto si ich môžete dopriať bez výčitiek a s čistým svedomím si vychutnať aj svoje obľúbené jedlá.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.