hamburger menu
email icon
Prihlásiť
25. sep. 2025 o 20:00
Ringier Media, kiskegyed.hu

Milujete cestoviny, no bojíte sa priberania? Jednoduché triky z nich spravia zdravšiu voľbu, než si myslíte

placeholder
Cestoviny a diéta sa nevylučujú. (Ilustračný obrázok)
Zdroj: iStock

Cestoviny patria k najobľúbenejším jedlám na svete, no mnohí ľudia ich pri diéte okamžite vyraďujú zo svojho jedálnička. Obávajú sa, že automaticky vedú k priberaniu. Odborníci však upozorňujú, že rozhodujúci je spôsob prípravy. Ak sa dodrží niekoľko jednoduchých pravidiel, cestoviny nemusia byť nepriateľom štíhlej línie – práve naopak, môžu byť zdravou súčasťou stravy.

Lifestyle
25. sep. 2025 o 20:00
Milujete cestoviny, no bojíte sa priberania? Jednoduché triky z nich spravia zdravšiu voľbu, než si myslíte

Cestoviny patria k najobľúbenejším jedlám na svete, no mnohí ľudia ich pri diéte okamžite vyraďujú zo svojho jedálnička. Obávajú sa, že automaticky vedú k priberaniu. Odborníci však upozorňujú, že rozhodujúci je spôsob prípravy. Ak sa dodrží niekoľko jednoduchých pravidiel, cestoviny nemusia byť nepriateľom štíhlej línie – práve naopak, môžu byť zdravou súčasťou stravy.

Tajomstvo je v al dente

Príliš mäkké cestoviny rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi, čo vedie k rýchlejšiemu pocitu hladu. Ak ich však uvaríte „al dente“, teda mierne na skus, budú sa vstrebávať pomalšie a ich glykemický index zostane nižší. Telo si ich tak nebude tak rýchlo ukladať vo forme tuku.

Ochlaďte a zohrejte

Zaujímavým trikom je uvarené cestoviny najskôr ochladiť a až neskôr znova zohriať. V procese sa vytvorí tzv. rezistentný škrob, ktorý pôsobí podobne ako vláknina. Podporuje trávenie, vyživuje črevnú mikroflóru a spomaľuje vstrebávanie sacharidov.

Zvoľte správny druh

Namiesto klasických cestovín z bielej múky siahnite po celozrnných alebo z tvrdej pšenice. Obsahujú viac vlákniny, vitamínov aj minerálov a hladinu cukru v krvi zvyšujú oveľa pomalšie.

Čím ich doplniť?

Cestoviny môžu byť vhodnou voľbou aj počas diéty, ak zvolíte správne ingrediencie:

  • zeleninové omáčky (paradajková, cuketová, hubová),
  • chudé bielkoviny (kuracie, morčacie, tuniak),
  • trochu kvalitného olivového oleja alebo strúhaný parmezán.

Naopak, vyhýbajte sa ťažkým smotanovým omáčkam a prebytku syra, práve tie prispievajú k priberaniu, nie samotné cestoviny.

Cestoviny rozhodne nemusia byť nepriateľom diéty. Stačí ich variť „al dente“, prípadne využiť trik s chladením a ohrevom a doplniť ich o zdravšie suroviny. Takto si ich môžete dopriať bez výčitiek a s čistým svedomím si vychutnať aj svoje obľúbené jedlá.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline