hamburger menu
email icon
Prihlásiť
08. sep. 2025 o 18:00
Ringier Media, kobieta.onet.pl

Ako čas jedál ovplyvňuje vaše zdravie? Nový výskum prináša odpovede

placeholder
Nový výskum odhaľuje, ako čas jedál ovplyvňuje vaše zdravie a dlhovekosť. (Ilustračný obrázok)
Zdroj: iStock

Prečo sú raňajky kľúčové nielen pre energiu, ale aj pre dlhý a zdravý život? Nová štúdia odhaľuje šokujúce spojenie medzi časom, kedy jeme, a naším zdravotným stavom. Zistite, prečo odkladanie raňajok môže byť nebezpečnejšie, než ste si mysleli – a aké riziká vám hrozia, ak meníte stravovacie návyky s pribúdajúcim vekom.

Lifestyle
08. sep. 2025 o 18:00
Ako čas jedál ovplyvňuje vaše zdravie? Nový výskum prináša odpovede

Prečo sú raňajky kľúčové nielen pre energiu, ale aj pre dlhý a zdravý život? Nová štúdia odhaľuje šokujúce spojenie medzi časom, kedy jeme, a naším zdravotným stavom. Zistite, prečo odkladanie raňajok môže byť nebezpečnejšie, než ste si mysleli – a aké riziká vám hrozia, ak meníte stravovacie návyky s pribúdajúcim vekom.

Tím výskumníkov analyzoval údaje takmer 3 000 obyvateľov Spojeného kráľovstva s priemerným vekom 64 rokov. Analýza zahŕňala vzorky krvi, ako aj informácie o stravovacích a spánkových návykoch účastníkov. Výskumníci okrem iného vypočítali čas, ktorý uplynul medzi prebudením a raňajkami, medzi obedom a spaním a medzi raňajkami a večerou. Ukázalo sa, že čas jedál súvisí so zdravím a dlhovekosťou. Vedci si všimli znepokojujúci trend.

Nová štúdia z Massachusettskej generálnej nemocnice Brigham objasňuje, ako sa stravovacie návyky menia s vekom. Zistenia naznačujú, že odkladanie raňajok u starších dospelých môže byť spojené s vážnymi zdravotnými rizikami vrátane depresie, únavy, problémov s ústnym zdravím a dokonca aj s vyšším rizikom predčasného úmrtia.

„Náš výskum naznačuje, že zmeny v čase stravovania starších ľudí, najmä pri raňajkách, môžu byť ľahko monitorovateľným ukazovateľom ich celkového zdravia,“ vysvetľuje Hassan Dashti, hlavný autor štúdie a špecialista na výživu a cirkadiánnu biológiu v Massachusetts General Hospital. Účastníci v priemere raňajkovali približne pol hodiny po prebudení, obedovali okolo 12:38 a večerali o 17:51 – teda päť hodín pred spaním. S pribúdajúcim vekom sa však objavila tendencia jesť raňajky aj večeru neskôr. Tieto zmeny boli obzvlášť viditeľné u jednotlivcov so zdravotnými problémami alebo genetickou predispozíciou k neskoršiemu zaspávaniu.

„S pribúdajúcim vekom majú ľudia tendenciu presúvať časy jedál na neskoršie hodiny, čo môže byť spôsobené ťažkosťami s prípravou jedla alebo problémami so spánkom,“ poznamenávajú autori štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Communications Medicine.

Ako neskoré raňajky ovplyvňujú vaše zdravie? Vedci zdôrazňujú, že pravidelné jedenie neskôr počas dňa môže narušiť prirodzené 24-hodinové biologické hodiny tela. Takéto narušenia môžu viesť k prudkým nárastom hladiny cukru v krvi, zvýšeným hladinám stresových hormónov a v konečnom dôsledku k zdravotným problémom.

Počas 20-ročného sledovacieho obdobia zomrelo viac ako 2 300 účastníkov štúdie. Analýza ukázala, že tí, ktorí jedli neskôr, mali nižšiu mieru prežitia. Skupina, ktorá začala jesť skôr, mala 10-ročnú mieru prežitia 89,5 %, zatiaľ čo skupina, ktorá začala jesť neskôr, mala 10-ročnú mieru prežitia 86,7 %. Autori štúdie uznávajú, že ich analýza má určité obmedzenia. Nezohľadnili faktory, ako sú zvyky pri jedení desiatu a úroveň fyzickej aktivity. Okrem toho väčšinu účastníkov tvorili nezamestnané ženy, čo môže obmedziť zovšeobecniteľnosť výsledkov na rozmanitejšiu populáciu.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline