Základ je mäsový vývar, najčastejšie kurací, zelenina, huba judášovo ucho a typické ázijské dochucovadlá. Ostrokyslá polievka má svoju typickú jemne gélovitú konzistenciu, ktorá je docielená použitím škrobu. Polievka dokáže nahradiť aj plnohodnotný hlavný chod, pretože je skutočne bohatá na zeleninu ale aj bielkoviny. Nájdeme v nej mäso, vajíčka a tofu. Nuž a ostrokyslá je preto, pretože je vskutku pikantná a dochutená octom. Keď si ju pripravíte doma - podľa receptu portálu Ženy v meste, hravo si viete jej ostrosť a i kyslosť sami chuťovo vyladiť.
Ingrediencie:
Kurací vývar:
- 1 L voda
- 2 ks kuracie prsia
- 4 guličky nové korenie
- Kúsok čerstvého zázvoru
- 1 -2 ks cibuľa
Zelenina:
- 1 ks veľká mrkva
- 2 ks sušené judášovo ucho
- ½ pór
- Hrsť bambusové výhonky
- 1 ks červená paprika
Koreniny:
- 1 PL sézemový olej
- 2 PL sójová omáčka
- 1 PL ustricová omáčka (voliteľné)
- 2 PL ocot ryžový
- 1 PL sriracha omáčka (alebo 1 čl sušené chilli)
- 1 PL cukor
Ostatné:
- 250 ml voda
- 2 kopcovité PL škrob (kukuričný alebo zemiakový)
- 1 vajce
- 1 balenie tofu biele
Čas prípravy: 40 min.
Čas varenia: 30-40 min.
Počet porcií: 5-6
Postup:
Prípravu ostrokyslej polievky si viete výrazne urýchliť ak už máte vopred uvarený kvalitný (ideálne tmavý) kurací vývar. Ak nie, viete si narýchlo pripraviť jeden základný. Do litra vody dáme variť 2 ks kuracích pŕs a všetky ingrediencie z časti vývar. Varíme aspoň 20 minút. Vývar precedíme, kuracie prsia odložíme bokom. (Ak vývar už máte, kuracie prsia dáte variť do polievky neskôr – spolu so zeleninou.)
Ako druhý krok nakrájame všetku zeleninu na tenké prúžky. Judášovo ucho musíme dať na 20 min. namočiť do vlažnej vody. Opäť si viete tento krok uľahčiť a urýchliť – kúpte mrazenú wok zeleninu. Nemusíte samostatne kupovať napríklad bambusové výhonky či judášovo ucho, ktoré v bežných supermarketoch ťažko zoženiete. Použite 300 g mrazenej wok zeleniny, ktorú necháme pred prípravou rozmraziť.
Kuracie prsia, ktoré sme uvarili teraz vidličkami natrháme na kúsky. Môžeme prsia aj nakrájať na malé kocky – je to na vás. Na sezamovom oleji orestujeme zmes zeleniny. Restujeme aspoň 5 minút.
Zeleninu podlejeme: sójovou omáčkou, ustricovou omáčkou, srirachou (alebo mleté chilli). Pridáme cukor a premiešame, restujeme 3 minúty.
Prilejeme pripravený vývar. (Ak ste prsia nevarili v prvom kroku, pridajte ich teraz a varte aspoň 15 min.) Necháme jemne prebublávať 15-20 minút.
Pridáme nakrájané kuracie prsia. Pridáme aj tofu nakrájané na kocky.
Následne si v miske rozšľaháme 1 vajce. Pomalým prúdom ho prilievame do polievky, ktorú nemiešame – prúd vajíčka rozlievame rovnomerne po celej ploche polievky. Počkáme 10 sekúnd a až potom zamiešame.
Nakoniec si v 250 ml vody rozmiešame škrob. Pomaly prilievame do variacej sa polievky. Prilejeme toľko škrobu, akú hustú si želáme polievku. Niekto má rád redšiu, niekto naozaj hustú – gélovú. Ako budeme postupne prilievať škrob do polievky, postupne bude hustnúť. Na záver dochutíme ryžovým octom. Zamiešame, necháme minútu povariť a odstavíme.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
Zdroj: zenyvmeste.sk
Autor: Andrea