hamburger menu
email icon
Prihlásiť
16. sep. 2025 o 10:00
zenyvmeste.sk, zenyvmeste.sk

Rýchly dezert bez pečenia? Tento recept na jahodové tiramisu si zamilujete!

placeholder
Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Zdroj: Andrea Bunčeková

Náš domáci recept na jahodové tiramisu je ideálny pre všetkých milovníkov sladkých a sviežich dezertov v každom ročnom období. Dobrota, ktorá očarí nielen svojou výraznou jahodovou chuťou, ale aj jednoduchosťou, nakoľko koláč nemusíte vôbec piecť.

Lifestyle
16. sep. 2025 o 10:00
Rýchly dezert bez pečenia? Tento recept na jahodové tiramisu si zamilujete!

Náš domáci recept na jahodové tiramisu je ideálny pre všetkých milovníkov sladkých a sviežich dezertov v každom ročnom období. Dobrota, ktorá očarí nielen svojou výraznou jahodovou chuťou, ale aj jednoduchosťou, nakoľko koláč nemusíte vôbec piecť.

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas tuhnutia: 6 hodín
  • Počet porcií: 8

Sezóna jahôd nemusí byť ani v plnom prúde. Stačí, ak si donesiete čerstvé jahody domov z obchodu či trhu a môžete si z nich hneď nachystať osviežujúci zákusok, ktorý sa inšpiroval tradičnou talianskou pochúťkou.

Čo už môže byť lahodnejšie ako spojenie fantastického krému a sladkých jahôd? Základ receptu tvorí totiž mascarpone, smotana, no a ako už je zvykom pri tiramisu, tak aj dlhé piškóty a káva, resp. kávový likér, ak sa pre ne rozhodnete.

Spomínané jahody, či už čerstvé, sušené alebo mrazené (voľba je na vás), viete v recepte nahradiť aj malinami, prípadne čerešňami. Avšak dôvodom, prečo sme si na záver zvolili jahody je, že sú oveľa sladšie a málokedy bývajú kyslé, čo sa pri inom ovocí môže prihodiť a to by s tiramisu úplne neladilo.

A áno, síce je naša netradičná, ovocná verzia talianskeho tiramisu tzv. „kalorickou bombou“, vôbec to tak nemusí byť a zoznam odporúčaných ingrediencií si, ako pri každom z našich receptov, môžete voľne prispôsobiť. Namiesto klasického mascarpone sa hodí, napríklad, aj jemný tvaroh a síce je potrebné rátať s úbytkom na chuti celého dezertu, ak chcete mať svoje tiramisu o niečo ľahšie, pokojne choďte do toho!

Nech sa vám vydarí podľa vašich predstáv!

Ingrediencie

  • 200-250 g čerstvých jahôd
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie (33-40 %)
  • 250 g kyslej smotany (16 %)
  • 250 g dlhých piškót
  • 150 ml kávy (voliteľné)
  • 50 ml kávového / čokoládového likéru (voliteľné)
  • 40 g práškového cukru
  • ½ ČL vanilkového extraktu

Postup receptu

Začneme prípravou kávy, ktorú necháme vychladnúť. Do nej vlejeme likér podľa preferencie a dôkladne zamiešame. Obe ingrediencie sú voliteľné, takže pokojne môžeme tento krok aj vynechať. Následne dlhé piškóty naukladáme na dno formy tak, aby sme pokryli celú jej plochu. Studenou kávou polejeme, avšak veľmi opatrne. Stačí cca 4-5 PL.

Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Zdroj: Andrea Bunčeková

Do veľkej misy pridáme mascarpone a šľahačkovú smotanu. Mali by byť dobre vychladené. Spolu vymixujeme a potom pridáme aj kyslú smotanu, vanilku a cukor. Šľaháme spolu do zhustnutia, čo trvá približne 5-7 minút.

Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Zdroj: Andrea Bunčeková

Následne umyjeme jahody a nakrájame ich na menšie kúsky.

Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Zdroj: Andrea Bunčeková

Na piškóty pridáme jednu polovicu šľahačkového krému. Rozotrieme.

Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Zdroj: Andrea Bunčeková

Potom poukladáme nakrájané jahody a na ne druhú vrstvu piškót, ktoré sme v krátkosti namočili v káve. Piškótu odporúčame namočiť len do jednej polovice plochou stranou. Stačí ponoriť a hneď vytiahnuť, pretože piškóta nasaje aj vlhkosť z krému.

Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Zdroj: Andrea Bunčeková

Druhú polovicu krému natrieme na vrch a dáme aspoň na 6 hodín do chladničky stuhnúť, ideálne však na celú noc.

Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Zdroj: Andrea Bunčeková

Na záver posypeme rozdrvenými sušenými jahodami (ak máme) alebo čerstvými tesne pred servírovaním. Hotovo!

Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Sladká kombinácia mascarpone, jahôd a piškót, ktorá nikdy nesklame.
Zdroj: Andrea Bunčeková

Dobrú chuť!

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

Autor: Andrea Bunčeková

Autor článku: zenyvmeste.sk
Autor článku: zenyvmeste.sk
Zdroj: zenyvmeste.sk
ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline