- Čas prípravy: 20 minút
- Čas tuhnutia: 6 hodín
- Počet porcií: 8
Sezóna jahôd nemusí byť ani v plnom prúde. Stačí, ak si donesiete čerstvé jahody domov z obchodu či trhu a môžete si z nich hneď nachystať osviežujúci zákusok, ktorý sa inšpiroval tradičnou talianskou pochúťkou.
Čo už môže byť lahodnejšie ako spojenie fantastického krému a sladkých jahôd? Základ receptu tvorí totiž mascarpone, smotana, no a ako už je zvykom pri tiramisu, tak aj dlhé piškóty a káva, resp. kávový likér, ak sa pre ne rozhodnete.
Spomínané jahody, či už čerstvé, sušené alebo mrazené (voľba je na vás), viete v recepte nahradiť aj malinami, prípadne čerešňami. Avšak dôvodom, prečo sme si na záver zvolili jahody je, že sú oveľa sladšie a málokedy bývajú kyslé, čo sa pri inom ovocí môže prihodiť a to by s tiramisu úplne neladilo.
A áno, síce je naša netradičná, ovocná verzia talianskeho tiramisu tzv. „kalorickou bombou“, vôbec to tak nemusí byť a zoznam odporúčaných ingrediencií si, ako pri každom z našich receptov, môžete voľne prispôsobiť. Namiesto klasického mascarpone sa hodí, napríklad, aj jemný tvaroh a síce je potrebné rátať s úbytkom na chuti celého dezertu, ak chcete mať svoje tiramisu o niečo ľahšie, pokojne choďte do toho!
Nech sa vám vydarí podľa vašich predstáv!
- 200-250 g čerstvých jahôd
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie (33-40 %)
- 250 g kyslej smotany (16 %)
- 250 g dlhých piškót
- 150 ml kávy (voliteľné)
- 50 ml kávového / čokoládového likéru (voliteľné)
- 40 g práškového cukru
- ½ ČL vanilkového extraktu
Postup receptu
Začneme prípravou kávy, ktorú necháme vychladnúť. Do nej vlejeme likér podľa preferencie a dôkladne zamiešame. Obe ingrediencie sú voliteľné, takže pokojne môžeme tento krok aj vynechať. Následne dlhé piškóty naukladáme na dno formy tak, aby sme pokryli celú jej plochu. Studenou kávou polejeme, avšak veľmi opatrne. Stačí cca 4-5 PL.
Do veľkej misy pridáme mascarpone a šľahačkovú smotanu. Mali by byť dobre vychladené. Spolu vymixujeme a potom pridáme aj kyslú smotanu, vanilku a cukor. Šľaháme spolu do zhustnutia, čo trvá približne 5-7 minút.
Následne umyjeme jahody a nakrájame ich na menšie kúsky.
Na piškóty pridáme jednu polovicu šľahačkového krému. Rozotrieme.
Potom poukladáme nakrájané jahody a na ne druhú vrstvu piškót, ktoré sme v krátkosti namočili v káve. Piškótu odporúčame namočiť len do jednej polovice plochou stranou. Stačí ponoriť a hneď vytiahnuť, pretože piškóta nasaje aj vlhkosť z krému.
Druhú polovicu krému natrieme na vrch a dáme aspoň na 6 hodín do chladničky stuhnúť, ideálne však na celú noc.
Na záver posypeme rozdrvenými sušenými jahodami (ak máme) alebo čerstvými tesne pred servírovaním. Hotovo!
Dobrú chuť!
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
Zdroj: zenyvmeste.sk
Autor: Andrea Bunčeková