hamburger menu
email icon
Prihlásiť
05. sep. 2025 o 12:00
zenyvmeste.sk, zenyvmeste.sk

Chcete sa preniesť do detstva? Vyskúšajte tradičný recept na slivkové gule ako od babičky

placeholder
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Tradičný recept na pravé slovenské slivkové gule patrí medzi zlaté v našich kuchyniach. Potešte sa zo slivkových gulí doma aj vy. Sezóna sliviek je tu.

Lifestyle
05. sep. 2025 o 12:00
Chcete sa preniesť do detstva? Vyskúšajte tradičný recept na slivkové gule ako od babičky

Tradičný recept na pravé slovenské slivkové gule patrí medzi zlaté v našich kuchyniach. Potešte sa zo slivkových gulí doma aj vy. Sezóna sliviek je tu.

Slivky patria medzi najvšestrannejšie druhy ovocia – môžete ich jesť čerstvé, sušiť, zavárať, variť z nich lekvár alebo ich pridať do rôznych sladkých i slaných jedál.

Slivkové gule

Ku koncu leta, resp. začiatok jesene neodmysliteľne patria slivkové gule. Ide o recept, ktorý naplno využíva dve tradičné suroviny: slivky a zemiaky.

Táto kombinácia očarila mnohých a vytvára skvelú chuť na každom tanieri. Slivkové gule musia mať špeciálne cesto, ktoré potrebuje pomerne veľa zemiakov. Tým pádom bude vláčne a mäkké. Ak by ste pridali viac múky, ako je potrebné, cesto má tendenciu tvrdnúť a to nikto nechce.

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 60 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 25 minút
  • Počet porcií: 6

Dôležité je preto poznať pomer zemiakov a múky. Na posýpku si už každý môže zvoliť, čo má najradšej. Napríklad vynikajúca je kombinácia s makom a cukrom, prípadne strúhanka posmažená na masle alebo orechová posýpka.

Vyskúšajte si pripraviť slivkové gule podľa overeného fotoreceptu ako od babičky, nebudete ľutovať. Podobne ako jednoduchá sviečková omáčka na smotane. Alebo recept na žemlovku.

Ingrediencie na slivkové gule

(6 porcií)

  • 1 kg zemiakov,
  • 350 g výberovej polohrubej múky,
  • 1 KL soli,
  • 1 vajce,
  • 18 ks sliviek,
  • 200 g strúhanky,
  • 100 g masla,
  • 100 g práškového cukru,

Postup na prípravu pravých slovenských gulí - v našom fotorecetpe

Slivky si dôkladne umyjeme a vykôstkujeme.

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Uvarené zemiaky v osolenej vode poriadne roztlačíme vidličkou.

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Pridáme polohrubú múku, vajíčko, spracujeme na hladké cesto. Miesime zhruba 10 minút.

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Z cesta si na pomúčenej doske vypracujeme súvislý pás.

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Nakrájame ho na pomúčenej doske na 18 kúskov.

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Z každého kúsku si vytvoríme tenšiu placku a tam vložíme slivku (18 ks).

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Vytvarujeme si rovnomerné gule.

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Varíme vo vode asi 12 minút.

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Povyberáme.

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Ešte si pripravíme posýpku: Na masle smažíme strúhanku, nesmie byť tmavá, len zlatistá. Nakoniec vmiešame práškový cukor.

Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Slivkové gule podľa overeného tradičného receptu.
Zdroj: Slávka

Dobrú chuť!

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

Autor: Slávka

Autor článku: zenyvmeste.sk
Autor článku: zenyvmeste.sk
Zdroj: zenyvmeste.sk
ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline