hamburger menu
email icon
Prihlásiť
22. aug. 2025 o 08:00
Ringier Media, zena.blic.rs

Pozor! Tieto bežné potraviny ničia pečeň a zvyšujú cholesterol

placeholder
Skutočný dôvod vysokého cholesterolu vás prekvapí. (Ilustračný obrázok)
Zdroj: iStock

Cholesterol a stukovatená pečeň sú bežné zdravotné problémy dneška. Napriek tomu, že sa veľa hovorí o prevencii a metódach očisty pečene, mnohí reagujú až vtedy, keď sa problém už objaví. A toto je hlavná príčina, prečo vznikajú problémy so stukovatenou pečeňou a vysokým cholesterolom.

Lifestyle
22. aug. 2025 o 08:00
Pozor! Tieto bežné potraviny ničia pečeň a zvyšujú cholesterol

Cholesterol a stukovatená pečeň sú bežné zdravotné problémy dneška. Napriek tomu, že sa veľa hovorí o prevencii a metódach očisty pečene, mnohí reagujú až vtedy, keď sa problém už objaví. A toto je hlavná príčina, prečo vznikajú problémy so stukovatenou pečeňou a vysokým cholesterolom.

Renomovaný odborník Predrag Nenadić je jeden z našich najznámejších nutričných špecialistov, ktorý získaval svoje kvalifikácie na prestížnych svetových univerzitách. Bol predsedom Združenia nutričných špecialistov Juhoslávie a predsedom Spoločnosti pre zlepšenie výživy. Pôsobil aj na Univerzitnej klinike v Ludwigshafene v Nemecku ako dietetik-nutricionista, uvádza Krstarica. Vysvetlil, prečo vzniká vysoký cholesterol a stukovatená pečeň.

Stukovatená pečeň a cholesterol

Problém stukovatenej pečene nevzniká z konzumácie mastného jedla. To sú obrovské omyly. Mnoho ľudí je tým pomýlených. Pečeň premieňa nadbytočný cukor na tukové tkanivo. Cholín (vitamín B4), ktorý sa nachádza napríklad v slanine, vajciach a mäse, rozdeľuje cholesterol a nedovoľuje, aby sa hromadil v pečeni – posiela ho do tukového tkaniva, čo môže viesť k väčšiemu bruchu alebo väčšiemu zadku. Keď nemáme dostatok týchto zdravých tukov, ktoré sme vynechali zo strachu pred cholesterolom, vzniká stukovatená pečeň.

Ide o tzv. nealkoholickú stukovatenú pečeň. Takáto pečeň potom nemôže správne fungovať, nečistí telo od toxínov a neprebieha detoxikácia. To sa prejavuje akné, vyrážkami, zvýšením lupín, lámavosťou nechtov a svrbením tela.

Lekár zdôrazňuje, že dobrý cholesterol je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu. Cholesterol nie je niečo, čo príroda stvorila proti človeku. Cholesterol je potrebný – z neho sa syntetizuje mnoho hormónov, tvorí bunkovú membránu a je nevyhnutný. Problém nastáva, ak je ho príliš veľa a ide o „zlý“ LDL cholesterol s nízkou hustotou.

Odhalil aj ako dochádza k zvýšeniu triglyceridov. Ak máte vysoké triglyceridy, problém nemusí byť v konzumácii mäsa, ale v nadbytku ovocia, chleba, pečiva či rafinovanej múky, vysvetľuje Nenadić.

Ako očistiť pečeň a organizmus?

Všetko je to o strave! Je veľmi dôležité viesť zdravý životný štýl a piť dostatok vody – pečeň miluje veľa vody. Potrebujeme dostatok rastlinných vláknin, rozpustných aj nerozpustných. Jedzte potraviny, ktoré pečeň miluje – horké bylinky ako horec žltý, púpava, koreň lopúcha a podobne.

Lekár odporúča vylúčiť z jedálnička jednoduché sacharidy a umelé cukry, aby sa znížil cholesterol a triglyceridy. Jedzte potraviny bohaté na zdravé tuky (domáca masť, olivový olej, studeno lisované rastlinné oleje, potraviny bohaté na cholín – slanina, vajcia, losos, makrela…). Pečeň sa nedá očistiť len džúsmi, najmä tými kupovanými, ktoré často obsahujú fruktózu – tá je najnebezpečnejšia pre priberanie a zvyšuje triglyceridy a cholesterol.

Zdôrazňuje, že toto nie je fruktóza z ovocia. Výrobcovia ju označujú ako „ovocný cukor“. Chemicky je rovnaká, ale fruktóza v priemyselných produktoch (tzv. glukózovo-fruktózový sirup) sa vyrába z kukurice, nie z ovocia.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline