hamburger menu
email icon
Prihlásiť
01. aug. 2025 o 09:00
lenprezeny.sk, lenprezeny.sk

Ako zvládnuť letné horúčavy podľa ajurvédy? Jedlá a nápoje, ktoré udržia telo v rovnováhe

placeholder
Ako zvládnuť letné horúčavy podľa ajurvédy? Jedlá a nápoje, ktoré udržia telo v rovnováhe
Zdroj: Archív Jany Gurníkovej

Letné obdobie prináša každým rokom čoraz častejšie aj extrémne vysoké teploty, ktoré môžu organizmus zbytočne prehrievať. Janka Gurníková radí, ako si pomocou stravy ochladiť telo, upokojiť myseľ a zvládnuť horúce dni bez pocitu ťažoby.

Lifestyle
01. aug. 2025 o 09:00
Ako zvládnuť letné horúčavy podľa ajurvédy? Jedlá a nápoje, ktoré udržia telo v rovnováhe

Letné obdobie prináša každým rokom čoraz častejšie aj extrémne vysoké teploty, ktoré môžu organizmus zbytočne prehrievať. Janka Gurníková radí, ako si pomocou stravy ochladiť telo, upokojiť myseľ a zvládnuť horúce dni bez pocitu ťažoby.

Jana Gurníková je slovenská odborníčka na ajurvédu, jogu a aromaterapiu, ktorá svoje vedomosti nadobudla štúdiom v Čechách aj Indii. Jana pomáha ženám zakomponovať starobylé poznatky do moderného života. Už roky prináša praktické rady a jednoduché kroky na zlepšenie zdravia a vitality. Napríklad aj počas leta.

Vysoké teploty sú pre organizmus záťažou

Letné mesiace prinášajú teploty často presahujúce 30 °C, a to môže nepriaznivo ovplyvniť naše každodenné fungovanie. Horúčavy spravidla vedú k dehydratácii, únave, bolestiam hlavy, závratom, nevoľnosti a v extrémnych prípadoch až k úpalu či kolapsu. Rizikovými skupinami sú najmä deti, starší ľudia, tehotné ženy a osoby s chronickými ochoreniami. Nielen fyzické zdravie, ale i psychická pohoda trpia obvykle i niekoľko týždňov po sebe. „Zvýšené teploty zvyšujú hladinu stresového hormónu kortizolu, čo môže vyvolať podráždenosť, úzkosť a problémy so spánkom. Preto je dôležité zamerať sa počas horúcich dní na správnu hydratáciu, výber jedál a celkový životný štýl, s cieľom eliminovať negatívne účinky tepla,“ vraví Janka.

Prečo v lete cítime prehriatie? Ajurvéda to vysvetľuje cez pitta dóšu

Ajurvéda, staroveký indický systém zdravia, vníma zdravie človeka ako rovnováhu troch základných energií – dóš: váta, pitta a kapha. Práve pitta dóša, spojená s elementmi ohňa a vody, ovplyvňuje trávenie, telesnú teplotu a metabolizmus. „V lete, keď je vonkajšie prostredie horúce, sa pitta energia dokáže nadmerne zvýšiť. Preto je dôležité upokojiť pittu vhodnou stravou a životným štýlom,“ prezrádza Janka.

Ako zmierniť horúčavu zvnútra?

Ajurvéda odporúča v lete konzumovať potraviny s chladivou energiou (vírjou), ktoré pomáhajú telo prirodzene ochladiť a zároveň podporujú trávenie. „Keď teploty stúpajú, telo sa prehrieva a môžeme pociťovať podráždenosť, zápaly či tráviace problémy. Ochladzujúce potraviny ako uhorky, melón či mätová voda pomáhajú tieto príznaky zmierniť a prinášajú úľavu aj počas najhorúcejších dní,“ vysvetľuje Gurníková a radí zamerať sa na nasledujúcu škálu potravín:

Ochladzujúce jedlá:

Uhorky – obsahujú vysoké množstvo vody, hydratujú organizmus a prirodzene ochladzujú.

Melón a hrozno – ľahké, šťavnaté ovocie, ktoré osvieži a doplní tekutiny.

Granátové jablko – má sladkú, chladivú a mierne trpkú chuť, ktorá harmonizuje pittu. Čerešne a višne – bohaté na antioxidanty a prírodné cukry, ktoré telo ochladzujú.

Zelené listy (špenát, rukola, šalát) – poskytujú vlákninu a pôsobia chladivo.

Ochladzujúce nápoje:

Koriandrový čaj (KKF čaj) – zmes koriandru, kumínu a feniklu ochladzuje tráviaci trakt a podporuje hydratáciu.

Mätová voda – mäta má prirodzene chladivý účinok a osviežuje organizmus.

Kokosová voda – bohatá na elektrolyty, výborne hydratuje a ochladzuje.

Šafránové mlieko – mlieko s pridaním šafranu znižuje pittu a pôsobí upokojujúco.

Chladivé bylinky a koreniny:

Fenikel – zmierňuje zápaly a ochladzuje organizmus.

Šalvia a medovka – uvoľňujú napätie, upokojujú a ochladzujú.

Mäta – pôsobí osviežujúco a stimuluje trávenie.

Ružová voda – vhodná nielen na vnútorné použitie, ale aj na osviežujúce obklady.

Čomu sa vyhnúť?

Na túto otázku má Janka Gurníkovú jednoznačnú odpoveď. V prvom rade sú to kyslé a pikantné jedlá – čili, paradajky, ocot. Zvyšujú totiž pittu a môžu vyvolať zápaly. Ďalej je to alkohol a kofeín, keďže zahrievajú organizmus a zvyšujú dehydratáciu. „Neodporúčam ani konzumáciu vyprážaných jedál počas tropických dní, pretože zaťažujú tráviaci trakt a zvyšujú vnútorné teplo,“ dopĺňa.

Poobedňajší spánok telu prospeje

Ajurvédske princípy stravovania pripomínajú, že každé obdobie si vyžaduje inú starostlivosť o telo a myseľ. „Ochladzujúce potraviny by sme mali konzumovať najmä vtedy, keď cítime prehriatie alebo zvýšené napätie. Telo sa vám odvďačí lepším trávením a väčšou energiou počas horúcich dní. Aj krátke zdriemnutie má schopnosť osviežiť. To koniec koncov dobre vedia i južanské národy – tie si svoju poobednú siestu vychutnávajú bežne. Nevyhýbajte sa ani pohybu. Tou najlepšou aktivitou, ktorú si môžete v lete dopriať, sú prechádzky v prírode, ideálne v zelených lesoch. Zelená pôsobí harmonizujúco na pitta dóšu, upokojuje aj ochladzuje,“ uzatvára Jana Gurníková.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

lenprezeny.sk
lenprezeny.sk
Zdroj: lenprezeny.sk
ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline