Pomaranče a mandarínky sa od ostatných druhov ovocia odlišujú vysokým obsahom nobiletínu – jedinečnej zlúčeniny s pozoruhodnými zdravotnými benefitmi.
Vedci z University of Western Ontario v Kanade uskutočnili štúdiu na myšiach kŕmených stravou s vysokým obsahom tukov. Niektoré z týchto hlodavcov dostávali aj nobiletín. Výskumníci pozorovali, že myši v tejto skupine pribrali menej, mali lepšiu citlivosť na inzulín a nižšie hladiny lipidov v krvi, informuje portál Knowridge.
Ešte zaujímavejšie boli výsledky u myší, ktoré boli už pred začiatkom experimentu obézne. Po podaní nobiletínu začali chudnúť, zlepšila sa im inzulínová senzitivita a znížila hladina cholesterolu.
Kanadskí výskumníci podľa webovej stránky Poradnik Zdrowie pozorovali, že nobiletín tiež obmedzuje hromadenie aterosklerotického plaku v tepnách. To môže chrániť pred aterosklerózou a jej vážnymi následkami, ako sú infarkt či mozgová príhoda.
Okrem toho táto látka vykazuje aj neuroprotektívne účinky, čo znamená, že môže znižovať riziko vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba. Má taktiež protirakovinové, protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
Ako funguje nobiletín?
Presný mechanizmus účinku nobiletínu zatiaľ nie je úplne objasnený. Jedna z vedeckých hypotéz naznačuje, že táto látka ovplyvňuje reguláciu chuti do jedla a metabolizmus tukov.
Dôležité je, že nobiletín neinteraguje s bežne používanými liekmi, vrátane metformínu, ktorý sa využíva pri liečbe cukrovky a inzulínovej rezistencie. To znamená, že citrusové plody môžu byť bezpečným doplnkom každodennej stravy – aj pre ľudí so závažnými zdravotnými problémami.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.