Pre mnohých je čokoládový koh najlepší a najšťavnatejší koláč, ktorý vyvoláva spomienky na detstvo a babičkinu kuchyňu. Ľahký piškót namočený v mlieku nás vracia do bezstarostných čias. Ak obľubujete čokoládové dezerty, rozhodne skúste recept na čokoládový koh s krémovou čokoládovou polevou – my sme ho ochutnali a boli sme nadšení jeho chuťou!
- 3 vajcia
- 15 lyžíc cukru
- 4 lyžice hladkej múky
- 4 lyžice krupice
- 1 balíček prášku do pečiva
- 12 lyžíc oleja
- 600 ml mlieka
- 3 lyžice kakaového prášku
- 100 g čokolády na varenie
- 100 ml smotany na šľahanie
Príprava
Oddeľte bielka od žĺtkov a vyšľahajte ich na tuhý sneh. Postupne pridajte osem lyžíc cukru a pokračujte v šľahaní. Keď zmes zhustne, primiešajte tri žĺtka, štyri lyžice hladkej múky, štyri lyžice krupice, balíček prášku do pečiva, tri lyžice kakaa, 12 lyžíc oleja a 12 lyžíc mlieka. Všetko dôkladne premiešajte varechou, nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte pri 180 °C, kým sa koláč nezačne oddeľovať od okrajov formy.
Kým sa koh pečie, pripravte polevu. Do hrnca nalejte pol litra mlieka, pridajte sedem lyžíc cukru a priveďte do varu. Horúce mlieko nalejte na vychladnutý piškót a nechajte ho vsiaknuť.
Do menšieho hrnca nalejte 100 ml smotany na šľahanie (nešľahajte ju!) a pridajte 100 g nalámanej čokolády na varenie. Zmes zohrievajte na miernom ohni, kým sa čokoláda so smotanou nespojí. Hotovou polevou prelejte koláč a nechajte stuhnúť. Najlepšie chutí, ak čokoládový koh necháte odležať cez noc v chladničke. Na druhý deň nakrájajte na kocky a podávajte.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier Media. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.