Podľa štatistík si až 90 % turistov cestujúcich do Turecka volí dovolenku formou all inclusive. Toto riešenie zahŕňa nielen ubytovanie a plnú penziu, ale aj nápoje a množstvo doplnkových služieb, ako je detská zábava či prístup k bazénom. Tento spôsob cestovania má však aj svoju odvrátenú stránku – ako sa ukazuje, vedie k obrovskému plytvaniu potravinami.
Poľská cestovateľka Milena Pastuszka vo svojom videu na TikToku poukázala na rozsah problému: „V Turecku sa ročne vyhodí až 23 miliónov ton jedla a hlavným vinníkom sú all inclusive bufety. Hostia si sami naservírujú obrovské množstvo jedla, ktoré potom skončí v koši.“
Turecké úrady sa vzhľadom na rastúcu infláciu a potravinovú krízu rozhodli bližšie pozrieť na odvetvie cestovného ruchu. Oznámili, že plánujú postupné ukončenie súčasného modelu all inclusive. Namiesto bufetových stolov by mal byť zavedený systém à la carte, v ktorom si hostia objednajú konkrétne jedlá z jedálneho lístka.
„Už žiadne lietanie na dovolenku do Turecka“
Správy o možných zmenách vyvolali medzi turistami búrlivú diskusiu. Komentáre pod Pastuszkovej videom sú plné kritiky. „Ak tieto zmeny zavedú, myslím si, že veľa ľudí zmení svoje dovolenkové destinácie a stratí na tom iba Turecko,“ napísal jeden z používateľov internetu. Ďalší dodal: „Urobte to, čo robia niektoré hotely v Tunisku – necháte si veľa jedla na tanieri a zaplatíte.“
Nechýba však ani podpora tejto myšlienky. „Je to dobrý krok. Plytvanie potravinami je obrovský problém a zmena spôsobu podávania jedál by mohla byť prvým krokom k udržateľnejšiemu cestovnému ruchu,“ poznamenal jeden z komentujúcich.
Aké budú dôsledky tejto zmeny?
Rozhodnutie zrušiť bufety v all-inclusive hoteloch by mohlo mať ďalekosiahle následky. Turecko, ktoré je už roky obľúbenou dovolenkovou destináciou, riskuje stratu niektorých turistov – najmä tých, pre ktorých boli pohodlie a neobmedzený prístup k jedlu kľúčovými faktormi pri výbere dovolenky. Na druhej strane môžu zmeny prilákať uvedomelejších cestovateľov, pre ktorých sú environmentálne otázky a zodpovedné zaobchádzanie so zdrojmi čoraz dôležitejšie.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.