Zamestnanci botanickej záhrady už viac ako dvadsať rokov vyberajú najjedovatejšie rastliny daného roka, čím pomáhajú ľuďom uvedomiť si nebezpečnú stránku prírody.
Odborníci každý rok zostavujú zoznam desiatich najjedovatejších rastlín, ale ten istý druh môže byť nominovaný znova iba každých päť rokov. Predchádzajúci víťazi však natrvalo „odchádzajú do dôchodku“ a o titul sa už nemôžu uchádzať.
V roku 2025 bol kešu oriešok vyhlásený za najjedovatejšiu rastlinu na svete.
Toto rozhodnutie mnohých prekvapilo, keďže kešu oriešky sú po celom svete známe ako obľúbená a zdravá pochúťka. Surové plody stromu sú však nebezpečné, pretože škrupina orecha obsahuje toxický olej. Ten nesie názov kardol a môže pri kontakte s pokožkou spôsobiť popáleniny, svrbenie a pľuzgiere. Konzumácia nespracovaných kešu orieškov môže predstavovať vážne zdravotné riziko.
Plody kešu orieška sú pôvodom z Južnej Ameriky. Skladajú sa z dvoch častí, šťavnatého jablka kešu a tvrdej šupky. Bezpečné na konzumáciu sú až po upražení, čím sa stanú zdravou a na živiny bohatou pochúťkou.
V predchádzajúcich rokoch sa dostali do rebríčku aj bežné rastliny, ako sú semená petržlenovej vňate alebo zelená časť zemiakov.
Je však dôležité zdôrazniť, že kešu oriešky dostupné v obchodoch sú úplne bezpečné a v skutočnosti mimoriadne výživné. Sú bohaté na draslík, vápnik, horčík, železo, zinok, meď a fosfor a obsahujú aj cenné vitamíny C, E a B.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.