hamburger menu
email icon
Prihlásiť
16. aug. 2025 o 17:00
Ringier Media, blikk.hu

Robíte to aj vy? Toto je dôvod, prečo jedlo v mikrovlnke zostáva studené

placeholder
Najčastejšou chybou pri ohrievaní je umiestnenie jedla do stredu taniera. (Ilustračný obrázok)
Zdroj: iStock

Mikrovlnná rúra je praktický a rýchly pomocník, no rovnako ako pri každom domácom spotrebiči, aj tu platí, že je dôležité vedieť ju správne používať. Jeden malý detail môže spraviť veľký rozdiel. Namiesto toho, aby ste obviňovali mikrovlnku, skúste nabudúce tento jednoduchý trik – a jedlo si konečne vychutnáte teplé.

Lifestyle
16. aug. 2025 o 17:00
Robíte to aj vy? Toto je dôvod, prečo jedlo v mikrovlnke zostáva studené

Mikrovlnná rúra je praktický a rýchly pomocník, no rovnako ako pri každom domácom spotrebiči, aj tu platí, že je dôležité vedieť ju správne používať. Jeden malý detail môže spraviť veľký rozdiel. Namiesto toho, aby ste obviňovali mikrovlnku, skúste nabudúce tento jednoduchý trik – a jedlo si konečne vychutnáte teplé.

Prečo jedlo zostáva v mikrovlnke studené, zatiaľ čo tanier je horúci?

To je otázka, ktorú si kladie nejeden používateľ.

Mikrovlnná rúra patrí medzi najčastejšie využívané kuchynské spotrebiče, ktoré nám každý deň šetria čas a uľahčujú prípravu jedla. Dnes si v nej bez problémov pripravíme aj kompletnú večeru. Napriek tomu sa mnoho ľudí sťažuje, že jedlo zostáva v strede studené, zatiaľ čo tanier je na dotyk takmer horúci. Dobrá správa: problém nie je v mikrovlnnej rúre. Zlá správa: pravdepodobne ju používate nesprávne.

Najčastejšia chyba

Mnohí si myslia, že najefektívnejší spôsob ohrevu je umiestniť jedlo do stredu otočného taniera. Zdá sa to logické – predpokladáme, že práve tam prijíma najviac tepla. V skutočnosti však tento prístup často spôsobí, že sa síce tanier zohreje, no jedlo zostane chladné. Dôvod? Mikrovlny nezohrievajú rovnomerne práve v strede taniera – upozorňuje Centrum.cz.

Odborníci preto odporúčajú položiť jedlo bližšie k okraju otočného taniera. Mikrovlny tak zasiahnu väčšiu plochu jedla, čo vedie k rovnomernejšiemu a účinnejšiemu ohrevu – a tanier sa zároveň menej zahreje.

Čo by ste do mikrovlnky nikdy nemali dávať?

Pri používaní mikrovlnnej rúry nejde len o správne rozloženie jedla. Dôležité je aj to, čo do nej vkladáte. Niektoré materiály sú do mikrovlnky prísne zakázané:

  • Hliníková fólia – Kov môže spôsobiť iskrenie a v horšom prípade až požiar vo vnútri spotrebiča.
  • Kovové príbory – Správajú sa rovnako ako alobal. Okrem iskrenia môžu niektoré potraviny dokonca zhorieť.
  • Plasty nevhodné do mikrovlnnej rúry – Niektoré sa pri zahriatí môžu roztaviť alebo uvoľniť toxické látky. Vždy si overte, či je použitý plast určený na ohrev v mikrovlnke.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline