Prečo bazalka z obchodu rýchlo vädne
Na prvý pohľad to vyzerá, že kupujete jeden hustý kríček bazalky. V skutočnosti je v malej plastovej nádobe natlačených aj 20 – 30 malých rastliniek. Ich korene sú splietané, nemajú dostatok priestoru ani živín, a preto už po krátkom čase začnú žltnúť a odumierať.
Obchodníkom sa tento spôsob pestovania oplatí – rastliny vyzerajú na pulte bujne, no ich životnosť doma je krátka. Aby ste ich zachránili, musíte im dopriať viac priestoru.
Ako bazalku správne presadiť
Po prinesení domov je prvým krokom presadenie do väčších kvetináčov. Budete potrebovať univerzálny substrát obohatený o rašelinu alebo kokosové vlákno. Pre lepšiu vzdušnosť a schopnosť zadržiavať vodu môžete pridať aj trochu perlitu.
Bazalku opatrne vyberte z pôvodného kvetináča. Jemne oddeľte jednotlivé trsy tak, aby v každom ostalo niekoľko stoniek s koreňmi. Vysaďte ich do nových črepníkov naplnených substrátom, pôdu mierne utlačte a zalejte.
Postavte ich na svetlé a teplé miesto, no vyhnite sa priamemu poludňajšiemu slnku. Bazalka obľubuje teplotu medzi 20 – 25 °C a počas zimy musí zostať vnútri. Každé dva týždne jej doprajte trochu biohumusu alebo iného jemného hnojiva.
Ako bazalku správne zbierať
Veľkou chybou je trhanie iba jednotlivých listov. Bazalku je potrebné strihať vždy celú stonku nad listovým uzlom. Práve vtedy sa začne vetviť a rásť do hustého kríčka.
Odrezané časti môžete použiť priamo do jedla alebo ich skúsiť zakoreniť vo vode. Po niekoľkých dňoch sa na konci stonky objavia korienky a vy získate úplne novú rastlinu.
Nekonečná úroda bazalky
Keď raz bazalku presadíte a naučíte sa správne strihať celé stonky, budete mať doma prakticky nekonečný zdroj čerstvých lístkov. Už žiadne vyhadzovanie zvädnutej bylinky po týždni – namiesto toho zelený ker, ktorý vás poteší nielen v kuchyni, ale aj pohľadom.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
Zdroj: slovazeny.sk