<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
22. Dec. 2025 o 12:00

ringier
Ringier Media, gotowanie.onet.pl

Čo so stvrdnutým syrom v chladničke? Skúste tieto triky, ktoré mu vrátia čerstvosť

Trik, vďaka ktorému syr nevyschne.
Trik, vďaka ktorému syr nevyschne.iStock
Ako správne skladovať syr, aby vydržal dlhšie čerstvý.

Najmä v predvianočnom období, keď je v poličkách chaos, sa ľahko stane, že syr zapadne za iné potraviny. Po niekoľkých dňoch stvrdne a stratí svoju pôvodnú konzistenciu. Nemusíte ho však hneď vyhadzovať, dá sa ešte zachrániť.

Na zmäkčenie tvrdého syra ho stačí na približne pol hodiny ponoriť do teplého mlieka. Po uplynutí tohto času syr vyberte a osušte. Získa späť svoju jemnosť a bude opäť chutiť výborne. Ak by vám jeho chuť už úplne nevyhovovala na priamu konzumáciu, stále ho môžete využiť pri varení. Skúste ho napríklad na zapekanie alebo pizzu.

Ako syr správne skladovať?

Správne skladovanie je najlepšou prevenciou proti vysychaniu. Pred uložením do chladničky je ideálne zabaliť syr do potravinovej alebo hliníkovej fólie. Odporúča sa držať ho oddelene od iných potravín, pretože ľahko preberá cudzie pachy.

S uskladnením a trvanlivosťou potravín výrazne pomôžu aj správne zvolené nádoby.
S uskladnením a trvanlivosťou potravín výrazne pomôžu aj správne zvolené nádoby.iStock

Zaujímavou alternatívou je zabaliť syr do ľanovej handričky, ktorú mierne navlhčíte v slanej vode. Tento starý trik výrazne predĺži jeho trvanlivosť. Pomôcť môže aj to, ak syr pokvapkáte trochou olivového oleja, ktorý ho udrží vláčny.

Ak chcete spomaliť proces kazenia a tvorbu plesní, skladujte syr v uzatvárateľnej nádobe spolu s kockou cukru. Cukor totiž pohlcuje prebytočnú vlhkosť.

Prečo sa oplatí jesť tvrdý syr?

Tvrdý syr je bohatým zdrojom plnohodnotných bielkovín a obsahuje približne desaťkrát viac vápnika než tvaroh. Jeho zaradenie do každodennej stravy tak môže priaznivo ovplyvniť pevnosť kostí a kondíciu svalov. Keďže dodáva rýchlu energiu, je ideálnou súčasťou raňajok pre dobrý štart do dňa. Okrem toho obsahuje vitamíny A, D, vitamíny skupiny B, ako aj zinok, fosfor, horčík a kyselinu linolovú (CLA), ktorá môže pomáhať pri regulácii cholesterolu. Mierna konzumácia kvalitného syra má teda na organizmus pozitívny vplyv.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier.

;