Jablko patrí medzi najdostupnejšie a najzdravšie druhy ovocia. Je nízkokalorické, bohaté na vlákninu a plné antioxidantov. Avšak spôsob, akým vplýva na organizmus, môže závisieť aj od toho, v akom čase dňa ho zjete. Odborníci vysvetľujú, ako správne načasovanie môže zvýšiť jeho zdravotné benefity.
Úžitok pre trávenie a energiu
Doktorka Jacqueline Vernarelli, epidemiologička z Univerzity Sacred Heart v Spojených štátoch amerických, uvádza, že ak svoj deň začnete jablkom, vďaka hojnosti vlákniny zostanete dlhšie sýti. Jeho nízky glykemický index a kyselina chlorogénová zase pomôžu pri regulácii cukru v krvi.
Vláknina, vitamíny a antioxidanty z jablka podporujú činnosť srdca, čriev a imunitného systému, zatiaľ čo vitamín C a kvercetín majú silný protizápalový účinok. Okrem toho môže ranné jablko jemne podporiť činnosť čriev a uľahčiť trávenie.
Jablko pred jedlom
Konzumácia jablka hodinu až dve pred jedlom môže pomôcť pri kontrole telesnej hmotnosti. Dôvodom je, že vláknina zvyšuje pocit sýtosti a spomalením vstrebávania sacharidov sa znižujú náhle skoky cukru v krvi po jedle.
Stabilnejšia hladina cukru v krvi znamená aj menšie riziko vzniku chronických ochorení, ako je diabetes 2. typu a srdcové ochorenia.
Jablko pred tréningom
Mnohí si ho doprajú pred cvičením, pretože dodáva rýchlu a prírodnú energiu. Reakcia naň však závisí od jednotlivca. Niekomu vyhovuje zjesť jablko dve až tri hodiny pred tréningom, aby mal organizmus čas stráviť vlákninu, iným zase postačí iba kúsok bezprostredne pred fyzickou aktivitou, hovorí dietologička Ashley Koff.
Prírodné cukry dodávajú energiu a vláknina pomáha, aby hladina cukru v krvi zostala stabilná, čo znižuje riziko únavy počas tréningu.
Jablko k jedlu
Dietologička Anna Vanbeber zdôrazňuje, že jablko je vynikajúci doplnok takmer ku každému jedlu, pretože dodáva prirodzenú sladkosť a predlžuje pocit sýtosti.
Na raňajky ho môžete nakrájať do ovsených vločiek alebo pridať k palacinkám. Ak máte po večeri chuť na sladké, oveľa zdravšou voľbou je jablko s lyžičkou orechového masla alebo posypané škoricou.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.