Napriek bežnému presvedčeniu voda podávaná s kávou pôvodne nebola určená na pitie. Dôvodom bol problém s lyžičkou. Mnohé ženy si sťažovali, že po premiešaní kávy zostáva lyžička špinavá a museli ju odkladať na tanierik, čo sa považovalo za nevhodné a neestetické. Preto začali prevádzkovatelia kaviarní podávať vodu, aby si hostia mohli lyžičku pred odložením opláchnuť.
Tento zvyk sa zmenil v roku 1873, keď sa zaviedli prvé mestské vodovodné systémy s pramenitou vodou. Prevádzkovatelia chceli dokázať, že ich nápoje pripravujú z čistej a bezpečnej vody. Dnes je bežné dostať kávu spolu s pohárom vody, hoci v niektorých reštauráciách či kaviarňach je potrebné o ňu požiadať.
Voda však plní aj ďalšiu funkciu, neutralizuje chuťové poháriky pred a po vypití kávy. Odstraňuje zvyšky chutí z predchádzajúceho jedla či nápoja, čo umožňuje lepšie vychutnať kvalitu kávy. Okrem toho voda pomáha hydratovať organizmus, čo je dôležité, pretože kofeín má diuretické účinky. Tiež zmierňuje možné vedľajšie účinky kofeínu, ako sú úzkosť či problémy so spánkom.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.