hamburger menu
email icon
Prihlásiť
25. okt. 2025 o 15:00
Ringier Media, blick.ch

Tichý nepriateľ: 9 potravín, ktoré jeme denne, no potichu spôsobujú chronický zápal

placeholder
Čím dlhší a nezrozumiteľnejší zoznam ingrediencií, tým väčší dôvod vrátiť pokrm späť do regálu.
Zdroj: istock.com

Už dlho je známe, že jedlo môže byť viac než len zdrojom energie. Zatiaľ čo niektoré potraviny sú pre vaše telo dobré, iné môžu podporovať chronický zápal a zhoršovať vašu pohodu.

Lifestyle
25. okt. 2025 o 15:00
Tichý nepriateľ: 9 potravín, ktoré jeme denne, no potichu spôsobujú chronický zápal

Už dlho je známe, že jedlo môže byť viac než len zdrojom energie. Zatiaľ čo niektoré potraviny sú pre vaše telo dobré, iné môžu podporovať chronický zápal a zhoršovať vašu pohodu.

Vyhýbanie sa zložkám podporujúcim zápal a voľba prírodných, zdravých alternatív nielen posilňuje imunitný systém, ale pomáha aj predchádzať dlhodobým zdravotným problémom. Tu je deväť potravín, ktoré by ste mali obmedziť pre lepšie zdravie.

Alkoholické nápoje a alkoholické potraviny

Škodlivé účinky alkoholu ovplyvňujú celé telo. Tento neurotoxín napáda psychiku aj samotné telo a jeho škodlivé účinky sa prejavujú v mnohých oblastiach. Okrem orgánov, ako je mozog a pečeň, je napádaný najmä povrch kože a imunitný systém. Konzumácia alkoholu v akejkoľvek forme je škodlivá a mala by sa čo najviac obmedziť.

Aj malé dávky alkoholu majú na vaše zdravie merateľný dopad.
Aj malé dávky alkoholu majú na vaše zdravie merateľný dopad.
Zdroj: unsplash.com

Mäso a mäsové výrobky

Konzumácia mäsa vedie k produkcii kyseliny arachidónovej v tele, ktorá môže zhoršiť existujúci zápal. Ľudia s reumatickými ochoreniami by mali mäso a údeniny vylúčiť zo svojho jedálnička.

Je dôležité poznamenať, že proces regenerácie trvá niekoľko mesiacov, pretože po vytvorení zostáva kyselina arachidónová v tele dlhý čas. Okrem toho je potrebné chýbajúci príjem vitamínu B12 doplniť dostatočným množstvom potravín. V opačnom prípade sa prejavia príznaky nedostatku, ako je únava, slabá koncentrácia a zhoršenie pamäti.

Priemyselne spracované potraviny

Priemyselne spracované výrobky nemusia byť nevyhnutne zápalové potraviny, ale existuje vysoké riziko, že hotové jedlá a polotovary obsahujú prísady, ako sú arómy, stabilizátory, konzervačné látky, sladidlá alebo farbivá. Preto si vždy skontrolujte etiketu. Ak sa tam tieto zložky nachádzajú, mali by ste sa vyhýbať kúpe alebo konzumácii daných výrobkov.

Strava je jedným z najsilnejších nástrojov, ktoré máme na kontrolu chronického zápalu v tele.
Strava je jedným z najsilnejších nástrojov, ktoré máme na kontrolu chronického zápalu v tele.
Zdroj: istock.com

Mlieko a mliečne výrobky

Mlieko je významným prispievateľom k chronickému zápalu kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov a bielkovín, ktoré väčšinou zostávajú aj vo výrobkoch ako jogurt, syr a tvaroh. Aby ste si naplno mohli vychutnať kávu alebo zmrzlinu, prejdite na rastlinné alternatívy, ako je mandľové, kešu alebo kokosové mlieko. Tie nielenže znižujú zápal, ale dodávajú jedlám a nápojom aj jedinečnú chuť.

Omega-6 mastné kyseliny

Takmer všetky oleje na varenie a výrobky z nich vyrobené obsahujú omega-6 mastné kyseliny. Medzi najčastejšie konzumované zdroje patrí kukuričný, slnečnicový a hroznový olej, ako aj sójové výrobky a majonéza. Ich primárnym účinkom je narušenie prirodzenej rovnováhy omega-3 a omega-6 mastných kyselín v tele.

Na vyváženie sú ideálne produkty s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Okrem slávok zelenoústych, oleja z tresčej pečene a lososa sú to aj olivový olej, orechy, ľanové semienka a tekvicové semienka.

Rafinovaná soľ

Vyhýbanie sa kuchynskej soli nie je až také jednoduché, nájdete ju v čistej forme aj skrytú v spracovaných potravinách. V oboch prípadoch je sprevádzaná množstvom prísad, ktoré narúšajú výmenu tekutín v tele a znižujú hladinu vápnika. To vedie k príznakom, ako sú krehké kosti a dokonca aj zápaly.

Koľko lyžičiek sa dnes skrývalo vo vašom obede?
Koľko lyžičiek sa dnes skrývalo vo vašom obede?
Zdroj: unsplash.com

Aby ste tomu predišli, mali by ste pri príprave jedla používať morskú alebo kamennú soľ. Taktiež sa vyhýbať spracovaným potravinám.

Biela ryža

Hoci sa biela ryža zdá byť zdravá, môže podporovať zápal. Zvoľte radšej hnedú ryžu alebo alternatívy ako je quinoa, jačmeň, kuskus alebo pšeno. Chutnou náhradou je aj špalda a jej nezrelá forma, zelená špalda. Vyhnite sa obilninám na báze pšenice, ako sú pšeničné krúpy alebo bulgur, ktoré môžu tiež spúšťať chronický zápal.

Pšeničné výrobky

Pšenica a výrobky z rafinovanej pšeničnej múky (typ 405), ako napríklad biely chlieb alebo strúhanka, obsahujú lepok (glutén). Bielkovina, ktorá môže spôsobovať zápaly v celom tele. Lepok sa spája s astmou, reumatoidnou artritídou a Crohnovou chorobou.

Problémom nie je len samotný lepok, ale aj jeho forma.
Problémom nie je len samotný lepok, ale aj jeho forma.
Zdroj: istock.com

Aby ste sa tomuto spúšťaču vyhli, mali by ste sa vyhýbať pšeničnej múke. Pečené výrobky vyrobené z celozrnnej ražnej alebo špaldovej múky sú v niekoľkých ohľadoch zdravšie ako pšeničné výrobky. Tie vás dlhšie zasýtia a majú tiež pozitívny vplyv na trávenie.

Cukor, náhrady cukru a sladené potraviny

Bez ohľadu na to, akú formu má, cukor je a zostáva nepriateľom číslo jeden, aspoň pokiaľ ide o fyzické zdravie. Nielen hnedý a biely cukor sú nebezpečné, ale aj všetky ostatné sladidlá. Či už je to med, agávový sirup, javorový sirup alebo stévia. Nič z toho by nemalo patriť do vášho jedálnička. Dodržiavajte odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) obmedziť príjem cukru na maximálne 25 gramov (asi 6 čajových lyžičiek) denne. To bohate stačí na osladenie čaju, vychutnanie si ovocia alebo malý kúsok koláča.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline