Všeobecne panuje presvedčenie, že vyhýbanie sa potravinám s vysokým obsahom tuku, ako je syr, znižuje riziko infarktu pre ich obsah cholesterolu. Nie všetky tučné jedlá však majú negatívny vplyv na zdravie. V skutočnosti môžu niektoré syry zdravie srdca podporiť a dokonca pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.
Prinášame vám sedem druhov syrov, ktoré sú nielen bezpečné pre ľudí so zvýšeným cholesterolom, ale môžu dokonca podporiť jeho zdravšiu hladinu:
Cholesterol: 53 mg na 100 g
Tento taliansky mäkký syr je cenený pre svoju jemnú, sviežu chuť a nízky obsah cholesterolu. Hodí sa ako nátierka, do šalátov alebo na zjemnenie omáčok.
2. Feta
Cholesterol: 68 mg na 100 g
Tento grécky syr v slanom náleve je bohatý na ľahko stráviteľné bielkoviny a minerály ako fosfor a vápnik. Ľudia s vysokým krvným tlakom by však mali byť opatrní kvôli obsahu sodíka, ktorý v kombinácii s chloridom môže zvyšovať krvný tlak.
3. Ricotta
Cholesterol: 52 mg na 100 g
Ricotta, vyrábaná zo zmesi ovčieho a kravského mlieka, je považovaná za jeden z najlepších nízkotučných syrov napriek obsahu cholesterolu. Má vysoký obsah bielkovín, vápnika, fosforu, riboflavínu a vitamínu A (retinolu), ktorý prospieva zdraviu pokožky. Na pokrytie potreby bielkovín sa odporúča konzumovať maximálne dve porcie týždenne.
4. Gorgonzola
Cholesterol: 80 mg na 100 g
Hoci je tento syr s modrou plesňou bohatý na tuky, obsahuje na svoju hmotnosť menej cholesterolu ako kuracie krídlo. Obsahuje pleseň Penicillium, ktorá mu dodáva charakteristickú farbu a robí ho vysoko stráviteľným. Ak sa konzumuje príležitostne, dobre zapadá do vyváženého jedálnička.
5. Mozzarella
Cholesterol: 46 mg na 100 g
Mozzarella je plná draslíka, vápnika, fosforu a vitamínov A a B2, čo z nej robí výživnú voľbu. Jej zaradenie do jedálnička dvakrát týždenne podporuje zdravú a vyváženú stravu.
6. Sbrinz a parmezán
Cholesterol: 88 mg na 100 g
Tieto slané tvrdé syry by sa nemali konzumovať častejšie ako raz za týždeň. Napriek vyššiemu obsahu cholesterolu nie sú nezdravé, a to vďaka vysokému obsahu zinku, železa a vitamínov A a B.
7. Cottage
Cholesterol: 17 mg na 100 g
Cottage cheese vyniká ako krémová, nízkotučná voľba s obsahom tuku len 3 – 5 % a s veľmi nízkym obsahom cholesterolu. Je to najlepšia voľba pre zdravú stravu šetrnú k srdcu. Konzumácia cottage syru pred spaním, môže dokonca pomôcť pri chudnutí.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.