hamburger menu
email icon
Prihlásiť
19. okt. 2025 o 11:00
Ringier Media, blick.ch

Doprajte si syr bez výčitiek: 7 druhov, ktoré sú šetrné k srdcu

placeholder
Syr je dobrým zdrojom bielkovín a vápnika a pre mnohých je obľúbenou surovinou.
Zdroj: iStock

S pribúdajúcim vekom sa zvyšuje riziko srdcového infarktu, a preto mnohí ľudia obmedzujú pochúťky, ako je syr. To však už nemusí platiť. Niektoré druhy syrov totiž môžu pomôcť regulovať hladinu cholesterolu bez toho, aby ste sa museli vzdať ich skvelej chuti.

Lifestyle
19. okt. 2025 o 11:00
Doprajte si syr bez výčitiek: 7 druhov, ktoré sú šetrné k srdcu

S pribúdajúcim vekom sa zvyšuje riziko srdcového infarktu, a preto mnohí ľudia obmedzujú pochúťky, ako je syr. To však už nemusí platiť. Niektoré druhy syrov totiž môžu pomôcť regulovať hladinu cholesterolu bez toho, aby ste sa museli vzdať ich skvelej chuti.

Všeobecne panuje presvedčenie, že vyhýbanie sa potravinám s vysokým obsahom tuku, ako je syr, znižuje riziko infarktu pre ich obsah cholesterolu. Nie všetky tučné jedlá však majú negatívny vplyv na zdravie. V skutočnosti môžu niektoré syry zdravie srdca podporiť a dokonca pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.

Prinášame vám sedem druhov syrov, ktoré sú nielen bezpečné pre ľudí so zvýšeným cholesterolom, ale môžu dokonca podporiť jeho zdravšiu hladinu:

1. Crescenza/Stracchino

Cholesterol: 53 mg na 100 g

Tento taliansky mäkký syr je cenený pre svoju jemnú, sviežu chuť a nízky obsah cholesterolu. Hodí sa ako nátierka, do šalátov alebo na zjemnenie omáčok.

2. Feta

Cholesterol: 68 mg na 100 g

Tento grécky syr v slanom náleve je bohatý na ľahko stráviteľné bielkoviny a minerály ako fosfor a vápnik. Ľudia s vysokým krvným tlakom by však mali byť opatrní kvôli obsahu sodíka, ktorý v kombinácii s chloridom môže zvyšovať krvný tlak.

Feta je bohatá na bielkoviny a telu prospešné vitamíny.
Feta je bohatá na bielkoviny a telu prospešné vitamíny.
Zdroj: iStock

3. Ricotta

Cholesterol: 52 mg na 100 g

Ricotta, vyrábaná zo zmesi ovčieho a kravského mlieka, je považovaná za jeden z najlepších nízkotučných syrov napriek obsahu cholesterolu. Má vysoký obsah bielkovín, vápnika, fosforu, riboflavínu a vitamínu A (retinolu), ktorý prospieva zdraviu pokožky. Na pokrytie potreby bielkovín sa odporúča konzumovať maximálne dve porcie týždenne.

4. Gorgonzola

Cholesterol: 80 mg na 100 g

Hoci je tento syr s modrou plesňou bohatý na tuky, obsahuje na svoju hmotnosť menej cholesterolu ako kuracie krídlo. Obsahuje pleseň Penicillium, ktorá mu dodáva charakteristickú farbu a robí ho vysoko stráviteľným. Ak sa konzumuje príležitostne, dobre zapadá do vyváženého jedálnička.

5. Mozzarella

Cholesterol: 46 mg na 100 g

Mozzarella je plná draslíka, vápnika, fosforu a vitamínov A a B2, čo z nej robí výživnú voľbu. Jej zaradenie do jedálnička dvakrát týždenne podporuje zdravú a vyváženú stravu.

6. Sbrinz a parmezán

Cholesterol: 88 mg na 100 g

Tieto slané tvrdé syry by sa nemali konzumovať častejšie ako raz za týždeň. Napriek vyššiemu obsahu cholesterolu nie sú nezdravé, a to vďaka vysokému obsahu zinku, železa a vitamínov A a B.

7. Cottage

Cholesterol: 17 mg na 100 g

Cottage cheese vyniká ako krémová, nízkotučná voľba s obsahom tuku len 3 – 5 % a s veľmi nízkym obsahom cholesterolu. Je to najlepšia voľba pre zdravú stravu šetrnú k srdcu. Konzumácia cottage syru pred spaním, môže dokonca pomôcť pri chudnutí.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline