hamburger menu
email icon
Prihlásiť
07. aug. 2025 o 17:00
zenyvmeste.sk, zenyvmeste.sk

Chrumkavé cuketové placky plné syra

placeholder
Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Zdroj: Andrea

Jednoduchý recept na chrumkavé cuketové placky nielen s cuketou, ale aj so syrom a jedným zemiakom

Lifestyle
07. aug. 2025 o 17:00
Chrumkavé cuketové placky plné syra

Jednoduchý recept na chrumkavé cuketové placky nielen s cuketou, ale aj so syrom a jedným zemiakom

Cuketové placky

Cukety práve zažívajú svoju vrcholovú sezónu a nápadov, čo s nimi nie je nikdy dosť. Cuketové placky sú veľmi vďačné, jednoduché a dajú sa pripraviť na viacero spôsobov. Vyskúšajte tieto podľa nášho receptu, určite si ich zamilujete. Samotná cuketa nie je veľmi chuťovo výrazná zelenina, obsahuje okolo 95% vody, preto by ste do placiek mali pridať nejakú chuťovo výraznejšiu surovinu. Ideálnou ingredienciou je syr, nielenže s ním placky budú skvele chutiť, ale aj pekne spoja cesto pri tepelnej úprave. Pre gurmánov odporúčame do cesta zamiešať aj na malé kocky nakrájané kúsky slaninky. Ak sa však chystáte hostiť vegetariána, radšej ju vynechajte. Takto pripravené placky môžu byť chutnou samostatnou večerou v kombinácií s jogurtovým dipom alebo poslúžia aj ako príloha k mäsku či rybám.

Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Zdroj: Andrea

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety (okolo 500-600 g)
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnak
  • 170 g syr (eidam, ementál, gouda)
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • 2 čl sušená majoránka
  • 4-6 PL hladká múka
  • olej na opekanie/ smaženie

Čas prípravy: 20 min.

Čas varenia: 5-8 min. (1 placka/1 panvica)

Počet porcií: 14-16 malých placiek / 4-5 veľkých placiek

Postup:

Cukety umyjeme, zemiak ošúpeme, cesnak ošúpeme.

Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Zdroj: Andrea

Vezmeme 1 cuketu (alebo polovičné množstvo) a nastrúhame ju nahrubo spolu so zemiakom. Premiestnime do sitka a posolíme, necháme 3-5 min. pustiť šťavu.

Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Zdroj: Andrea

Zatiaľ si do veľkej misy nastrúhame najemno syr, pridáme koreniny, soľ, prelisovaný cesnak a vajce. Zamiešame.

Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Zdroj: Andrea

Zmes zo sitka premiestnime do misy k syru a vajíčku, ale dôkladne vyžmýkame čo najviac vody z nastrúhanej cukety a zo zemiaku. Potom nastrúhame druhú cuketu, tiež do sitka, tiež posolíme a necháme pár minút pustiť šťavu. Opäť poriadne vyžmýkame a pridáme do cesta.

Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Zdroj: Andrea

Následne už len po lyžiciach pridávame múku, množstvo je individuálne, podľa toho, koľko vody ste dokázali vyžmýkať z cukiet. 4-6 PL múky by však malo stačiť. Cesto musí byť „mokré“, šťavnaté.

Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Zdroj: Andrea

Potom môžeme rozpáliť panvicu a je na nás, či chceme menšie placky s menším množstvom použitého oleja, alebo veľké placky s priemerom panvice – tie je však lepšie vysmážať vo vyššej vrstve oleja. Pri malých plackách stačí 1 PL oleja na veľkú panvicu, budú sa dobre otáčať a nebudú sa rozpadať.

Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Zdroj: Andrea

Pre veľkú placku je lepšie použiť vrstvu oleja, tak 0,3-0,5 cm, cesto vo forme gule vložíte do stredu panvice a roztlačíte pomocou naberačky alebo obracačky na hrúbku asi 0,5 cm. Bude tak vysmážaná, chrumkavá a pri otáčaní nehrozí jej pretrhnutie.

Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Chrumkavé cuketové placky plné syra.
Zdroj: Andrea

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

Autor článku: zenyvmeste.sk
Autor článku: zenyvmeste.sk
Zdroj: zenyvmeste.sk
ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline