S príchodom jesene, kratšími dňami a klesajúcimi teplotami stúpa riziko prechladnutia a respiračných infekcií. Popri vitamínoch A, C a D môžu imunitu pomôcť posilniť aj bielkoviny a probiotiká. Niektoré prírodné živiny účinne pripravia telo na boj s vírusmi.
Podľa Služby pre dohľad nad respiračnými ochoreniami (Respiratory Surveillance Service) už viac ako 200 000 ľudí vyhľadalo lekársku pomoc pre akútne respiračné infekcie. Rozšírený je aj COVID-19, pričom polovica krajiny má príznaky kašľa.
Počas tmavších mesiacov vystavuje viac času stráveného vnútri ľudí suchému, vykúrenému vzduchu, ktorý vysušuje sliznice, čím narúša prirodzenú obranyschopnosť tela. Kancelárie, školy, škôlky a verejná doprava sa stávajú liahňou pre baktérie a vírusy. Chladné počasie ďalej brzdí imunitu spomalením krvného obehu, čím sa telo stáva menej účinným v boji proti patogénom. Hoci samotný chlad nespôsobuje ochorenie, zvyšuje zraniteľnosť voči infekciám.
Našťastie, posilnenie imunitného systému môže výrazne znížiť riziko prechladnutia. Pohyb na čerstvom vzduchu, vhodné oblečenie, vyvážená strava a dostatok spánku. To všetko prispieva k väčšej odolnosti voči vírusom a baktériám.
Vitamín A posilňuje obranyschopnosť a podporuje rast buniek
Kľúčové vitamíny a živiny zohrávajú dôležitú úlohu pri podpore imunity. Vitamín A je nevyhnutný pre rast buniek, zrak a udržiavanie zdravej pokožky a slizníc. Bohatým zdrojom sú potraviny ako mrkva, tekvica, sladké zemiaky a pečeň. Keďže vitamín A je rozpustný v tukoch, pridanie malého množstva oleja do jedla pomáha jeho vstrebávaniu. Dobrou voľbou môže byť pohár mrkvovej šťavy alebo slaný mafin.
Vitamín C bojuje so zápalom a podporuje imunitu
Vitamín C ponúka antibakteriálne a protizápalové účinky. Neutralizuje voľné radikály produkované fajčením, cvičením alebo metabolizmom. V zime je obzvlášť dôležitá konzumácia pomarančov, mandarínok, brokolice, kelu alebo červenej papriky. Petržlenová vňať obsahuje na 100 gramov trikrát viac vitamínu C ako pomaranče. Posypanie ranného sendviča trochou vňate posilní zdravie.
Vitamín D prináša energiu a silu slnečného žiarenia
Nedostatok vitamínu D je na jeseň a v zime veľkou výzvou kvôli kratším dňom a slabému slnečnému žiareniu, čo obmedzuje schopnosť pokožky ho produkovať. Našťastie, bohatým zdrojom sú losos, makrela, tuniak a sleď. Vegetariáni sa môžu obrátiť na huby, ako sú kuriatka a shiitake. Tie po vystavení priamemu slnku na 15 minút výrazne zvýšia svoj obsah vitamínu D.
Bielkoviny a probiotiká posilňujú črevnú rovnováhu
Keďže 80 % imunitných buniek sídli v črevách, probiotiká nachádzajúce sa v prírodnom jogurte, kefíre a cmaru môžu pomôcť predchádzať prechladnutiu. Jogurtový nápoj s kúskami pomaranča a škoricou je silným posilňovačom imunity.
Orechy posilňujú imunitu a bojujú proti zápalom
Orechy ako mandle, lieskové orechy a vlašské orechy sú plné vitamínu E, selénu, medi a zinku, ktoré posilňujú imunitu. Ich vysoký obsah omega-3 mastných kyselín poskytuje aj protizápalové účinky. Hrsť orechov je ideálna desiata, ale kvôli vysokému obsahu kalórií by sa mala konzumovať s mierou.
Zázvor a jeho antibakteriálne vlastnosti
Zázvorový čaj zahreje telo počas chladných dní, stimuluje krvný obeh a má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Je bohatý na vitamín C a jeho pravidelná konzumácia môže posilniť imunitný systém a skrátiť trvanie prechladnutia.
Historicky bolo prechladnutie medzi Inuitmi takmer neznáme až do polovice 19. storočia. Keď arktická expedícia britského prieskumníka Edwarda Belchera v roku 1854 dorazila k inuitským komunitám, posádka so sebou priniesla bežné prechladnutie. Doteraz izolovaná populácia sa rýchlo nakazila. Keďže nikdy predtým nečelili vírusom prechladnutia, aj mierne európske prechladnutie spôsobilo Inuiteom vážne zdravotné problémy.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.