<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
Zaujímavosti
29. Oct. 2025 o 11:00

ringier
Ringier Media, zena.blic.rs

Upečte si mäkký domáci chlieb ako z pekárne, ale oveľa zdravší. Trik spočíva v drobnej prísade

Chlieb z pekárne má často dokonalú textúru a chrumkavú kôrku.
Chlieb z pekárne má často dokonalú textúru a chrumkavú kôrku.Unsplash
Chlieb patrí k základným potravinám Slovákov. Upiecť ho môžete rôznymi spôsobmi. Jedna konkrétna surovina vám ale pri jeho príprave zaručí zdravší a trvácnejší výsledok.

Vôňa čerstvo upečeného domáceho chleba patrí medzi tie, ktoré v nás prebúdzajú najkrajšie spomienky a teplý pocit domova. Napriek tomu sa často pýtame, prečo je chlieb z pekárne vždy o niečo mäkší, nadýchanejší a s dokonalou zlatistou kôrkou? Odpoveď je jednoduchá – tajomstvo spočíva v jednej ingrediencii, ktorú máte doma!

Existuje trik, ktorý vám zaručí, aby bol váš domáci chlieb ako z pekárne. Postačí, keď do cesta pridáte jednu čajovú lyžičku medu. Tento jednoduchý doplnok urobí obrovský rozdiel. A tu je dôvod:

  • Podporuje fermentáciu – med obsahuje prírodné cukry, ktoré živia droždie, vďaka čomu cesto lepšie vykysne a je nadýchanejšie.
  • Zlepšuje textúru a čerstvosť – vďaka medu zostane chlieb dlhšie mäkký a čerstvý aj na druhý deň.
  • Dodáva krásnu farbu a vôňu – kôrka chleba sa stane jemne zlatistou a jeho príjemne sladkastá aróma rozvonia domácnosť.
Med podporuje fermentáciu, jeho prírodné cukry živia droždie.
Med podporuje fermentáciu, jeho prírodné cukry živia droždie.Unsplash

Kedy pridať med do cesta

Najlepšie je pridať med do teplej vody s droždím ešte predtým, než začnete miesiť cesto. Stačí jedna zarovnaná čajová lyžička a nič viac! Týmto spôsobom nezmeníte chuť chleba, ale výrazne zlepšíte jeho štruktúru aj arómu.

Okrem toho, že sa vyhnete prídavným látkam a zvýrazňovačom chuti, domáci chlieb vám dáva úplnú kontrolu nad surovinami. Môžete použiť celozrnnú múku, semienka, orechy alebo koreniny podľa chuti. Zakaždým si tak dosýta užijete vôňu i chuť, ktorá pripomína detstvo.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;