Vôňa čerstvo upečeného domáceho chleba patrí medzi tie, ktoré v nás prebúdzajú najkrajšie spomienky a teplý pocit domova. Napriek tomu sa často pýtame, prečo je chlieb z pekárne vždy o niečo mäkší, nadýchanejší a s dokonalou zlatistou kôrkou? Odpoveď je jednoduchá – tajomstvo spočíva v jednej ingrediencii, ktorú máte doma!
Existuje trik, ktorý vám zaručí, aby bol váš domáci chlieb ako z pekárne. Postačí, keď do cesta pridáte jednu čajovú lyžičku medu. Tento jednoduchý doplnok urobí obrovský rozdiel. A tu je dôvod:
- Podporuje fermentáciu – med obsahuje prírodné cukry, ktoré živia droždie, vďaka čomu cesto lepšie vykysne a je nadýchanejšie.
- Zlepšuje textúru a čerstvosť – vďaka medu zostane chlieb dlhšie mäkký a čerstvý aj na druhý deň.
- Dodáva krásnu farbu a vôňu – kôrka chleba sa stane jemne zlatistou a jeho príjemne sladkastá aróma rozvonia domácnosť.
Kedy pridať med do cesta
Najlepšie je pridať med do teplej vody s droždím ešte predtým, než začnete miesiť cesto. Stačí jedna zarovnaná čajová lyžička a nič viac! Týmto spôsobom nezmeníte chuť chleba, ale výrazne zlepšíte jeho štruktúru aj arómu.
Okrem toho, že sa vyhnete prídavným látkam a zvýrazňovačom chuti, domáci chlieb vám dáva úplnú kontrolu nad surovinami. Môžete použiť celozrnnú múku, semienka, orechy alebo koreniny podľa chuti. Zakaždým si tak dosýta užijete vôňu i chuť, ktorá pripomína detstvo.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.