O prospešnosti konzumácie zeleniny pre naše zdravie sa učíme odmalička. Predstavuje bohatý zdroj vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov, ktoré sú kľúčové pre správne fungovanie organizmu.
Nová štúdia ukazuje, že niektoré druhy bežnej zeleniny môžu mať výrazne priaznivý vplyv na zdravie pečene a dokonca pomáhať zvrátiť jej poškodenie spôsobené nadmerným príjmom cukru.
Vedci z Kalifornskej univerzity v Irvine zistili, že konzumácia inulínu, ktorý sa prirodzene sa vyskytuje vo viacerých druhoch zeleniny, podporuje rast prospešných baktérií v čreve. Tie pomáhajú telu efektívnejšie spracovávať fruktózu, čím zabraňujú hromadeniu tuku v pečeni a rozvoju tzv. tukovej choroby pečene. Toto ochorenie, ktoré často prebieha bez zjavného priberania, môže v neskorších štádiách viesť až k cirhóze či srdcovým chorobám, informuje Independent.
„Zistili sme, že inulín zásadne mení správanie črevných baktérií. Podporuje ich schopnosť spotrebovávať škodlivú fruktózu skôr, než poškodí pečeň,“ vysvetlil spoluautor štúdie Cholsoon Jang.
Medzi najlepšie zdroje inulínu patria topinambury, čakankový koreň, pór, špargľa, cesnak a cibuľa, no nachádza sa aj v obilninách, ako sú jačmeň, raž či pšeničné otruby.
Nové možnosti v oblasti prevencie
Vedci identifikovali konkrétny druh črevnej baktérie, Bacteroides acidifaciens, ktorá hrá rozhodujúcu úlohu pri ochrane pečene, ak sa inulín stane súčasťou bežnej stravy. Pokusy na zvieratách ukázali, že pri pravidelnej konzumácii inulínu sa fruktóza rozkladá rýchlejšie a dochádza aj k zlepšeniu citlivosti na inzulín, čo má pozitívny vplyv na metabolizmus cukrov.
„Naše výsledky ukazujú, že vláknina dokáže podporiť črevný mikrobióm v jeho prirodzenej úlohe, a to chrániť organizmus pred škodlivými látkami a spomaliť rozvoj metabolických ochorení,“ uvádzajú autori výskumu.
Podľa vedcov by tieto poznatky mohli otvoriť nové možnosti v oblasti preventívnej medicíny. Namiesto liekov by sa mohla na ochranu pečene a metabolického zdravia využívať cielená výživa a probiotická terapia.
„Ak vieme zistiť, ako dobre črevné baktérie konkrétneho človeka dokážu spracovať fruktózu, môžeme mu odporučiť vhodné prebiotiká alebo probiotiká na mieru,“ vysvetlil doktor Jang.
Výskum tak potvrdzuje, že zdravie čriev, pečene a celého organizmu úzko súvisí s tým, čo máme na tanieri a že obyčajná zelenina môže byť jedným z najsilnejších nástrojov v prevencii civilizačných ochorení.