<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
Lifestyle
01. Sep. 2025 o 14:00

ringier
Ringier Media, blikkruzs

Mrazený chlieb môže byť zdravší než čerstvý. Odborníčka vysvetľuje prečo

Mrazený chlieb môže podporiť trávenie aj zdravie čriev. (Ilustračný obrázok)
Mrazený chlieb môže podporiť trávenie aj zdravie čriev. (Ilustračný obrázok)iStock
Mnohí z nás zamrazia chlieb, keď ho už nechcú jesť. Ale vedeli ste, že mrazený chlieb môže mať pozitívny vplyv na trávenie, hladinu cukru v krvi či zdravie čriev? Podľa mikrobiologičky Dr. Sary Marín sa počas mrazenia deje v chlebe zaujímavý proces.

Ako uviedla Dr. Sara Marín, známa výskumníčka v danej oblasti, časť sacharidov obsiahnutých v chlebe sa počas zmrazovania premieňa na prebiotickú vlákninu. To znamená, že takýto chlieb pomalšie zvyšuje hladinu cukru v krvi, ľahšie sa trávi, spôsobuje menej nadúvania, podporuje nervový systém a zároveň posilňuje črevnú stenu. V mnohých prípadoch je preto takto upravený chlieb dokonca zdravší než čerstvý.

Podľa odborníčky je najlepšie chlieb zamraziť už nakrájaný na plátky a následne ho rozmraziť v mikrovlnke alebo v hriankovači.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;