hamburger menu
email icon
Prihlásiť
19. okt. 2025 o 09:00
Ringier Media, kobieta.onet.pl

Superpotravina, ktorá posilní srdce, myseľ aj náladu. Veda potvrdzuje výnimočné účinky kakaa

placeholder
Kakao – zabudnutý elixír energie, krásy a dlhovekosti. (Ilustraćný obrázok)
Zdroj: istock.com

Výživové vlastnosti kakaa sú pre mnohých ľudí prekvapením aj objavom v oblasti zdravého stravovania. Niet sa čomu čudovať. Kakao obsahuje množstvo minerálov a cenných antioxidantov vrátane mimoriadne prospešných flavonoidov. Práve preto by sme naň nemali zabúdať a mali by sme ho zaradiť späť do svojho jedálnička.

Lifestyle
19. okt. 2025 o 09:00
Superpotravina, ktorá posilní srdce, myseľ aj náladu. Veda potvrdzuje výnimočné účinky kakaa

Výživové vlastnosti kakaa sú pre mnohých ľudí prekvapením aj objavom v oblasti zdravého stravovania. Niet sa čomu čudovať. Kakao obsahuje množstvo minerálov a cenných antioxidantov vrátane mimoriadne prospešných flavonoidov. Práve preto by sme naň nemali zabúdať a mali by sme ho zaradiť späť do svojho jedálnička.

Kakao je chuť nášho detstva. Postupom času ho však nahradili sladké nápoje a zmesi určené pre deti, ktoré s pravým kakaom majú len málo spoločné a nemožno ich považovať za zdravé. Je najvyšší čas vrátiť sa k tmavému, mierne horkastému prášku a dať mu druhú šancu. Nájsť rovnako výživný a zdravý nápoj, ktorý si môžete dopriať aj počas diéty, je naozaj ťažké.

Kakao si často spájame s dezertom, sladkosťou a pôžitkom. No ak siahnete po kvalitnom, nesladenom produkte, môžete si ho dopriať bez výčitiek. Vyhnite sa instantným kakaovým nápojom plným cukru a prídavných látok. Ak si nápoj osladíte sami, máte plnú kontrolu nad tým, koľko cukru sa doň dostane.

Odborníci, vedci aj výživoví poradcovia sa zhodujú, že tmavé, čisté, teda surové kakao patrí medzi najhodnotnejšie superpotraviny. Je výborným doplnkom zdravej stravy, a to aj v období, keď sa snažíme schudnúť. Jeho pravidelná konzumácia prináša množstvo zdravotných benefitov.

Kakao patrí medzi najhodnotnejšie superpotraviny a skrýva v sebe prekvapivú silu pre telo aj myseľ. (Ilustračný obrázok)
Kakao patrí medzi najhodnotnejšie superpotraviny a skrýva v sebe prekvapivú silu pre telo aj myseľ. (Ilustračný obrázok)
Zdroj: istock.com

1. Zdravšie srdce

Kakaové bôby obsahujú vysoké množstvo draslíka, ktorý pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Pravidelná konzumácia kakaa môže znižovať riziko vysokého tlaku a tým aj ochorení srdca, infarktu či mozgovej príhody.

2. Stabilnejšia hladina cukru v krvi

Flavonoidy obsiahnuté v kakau podporujú zdravý metabolizmus a lepšiu reguláciu cukru v krvi. Kakao zlepšuje spracovanie sacharidov a podporuje vylučovanie inzulínu, čím pomáha predchádzať vzniku cukrovky 2. typu.

3. Ochrana pred oxidačným stresom

Kakao je bohaté na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom. Vďaka tomu spomaľuje proces starnutia, znižuje riziko zápalov a pomáha predchádzať niektorým chronickým ochoreniam vrátane srdcových chorôb či rakoviny.

4. Lepšia nálada a psychická pohoda

Kakao prispieva aj k duševnému zdraviu. Pomáha znižovať stres, podporuje relaxáciu a navodzuje pocit pohody. Obsahuje tryptofán, aminokyselinu, ktorú telo premieňa na serotonín – hormón dobrej nálady. U niektorých ľudí tiež zlepšuje kvalitu spánku, čo pozitívne ovplyvňuje náladu a celkovú psychickú rovnováhu.

5. Zdravší mozog a ostrejšá myseľ

Výskumy ukazujú, že pravidelné pitie kakaa môže zlepšiť pamäť a kognitívne funkcie. Flavonoidy v kakau zvyšujú prietok krvi a prísun kyslíka do mozgu, čím podporujú regeneráciu nervových buniek. Kakao má aj neuroprotektívne účinky, vďaka ktorým spomaľuje kognitívny úpadok u starších ľudí a znižuje riziko demencie či Alzheimerovej choroby.

Nutričné hodnoty kakaa

Kakao je výborným doplnkom vyváženej stravy, pretože obsahuje množstvo dôležitých živín. Medzi najvýznamnejšie patrí železo – 100 gramov kakaa pokrýva až 77 % dennej potreby tejto látky.

Okrem toho je bohaté aj na:

  • bielkoviny
  • riboflavín
  • niacín
  • kyselinu listovú
  • vitamíny B6, B1 (tiamín), K, E a kyselinu pantoténovú
  • mangán, meď, horčík, fosfor, zinok, draslík, selén a vápnik

Ako si vybrať kvalitné kakao

Ak chcete naplno využiť jeho výživový potenciál, siahnite po kvalitných produktoch bez pridaného cukru a umelých látok. Pri kúpe horkej čokolády hľadajte obsah kakaa nad 70 %. Pri práškovom kakau by mal byť v zozname zložiek uvedený jediný prvok – kakao. Žiadne ďalšie prísady nie sú potrebné.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline