<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
24. Nov. 2025 o 11:00

ringier
Ringier Media, zena.blic.rs

Je potrebné predhriať rúru pred pečením? Mnohí robia zdravie ohrozujúcu chybu

Mnoho receptov začína pokynom o predhriatí rúry.
Mnoho receptov začína pokynom o predhriatí rúry.pexels.com
Viacerí z nás sa pýtajú, či rúru naozaj treba zapnúť vopred, alebo stačí vložiť pokrm dnu a nechať ho zohriať sa spolu s ňou. Predhrievanie ale zohráva kľúčovú úlohu pri správnej príprave jedla a jeho konzumácii.

Odpoveď v podstate nespočíva v samotnej rúre, ale v tom, čo pečiete, ako to pečiete a aký výsledok chcete dosiahnuť. Ak ste sa niekedy zamýšľali, či je naozaj nutné čakať, kým sa rúra predhreje pred vložením cesta, mäsa alebo zeleniny, nie ste sami.

Zatiaľ čo iní to vnímajú ako zbytočnú stratu času, odborníci uvádzajú veľmi dobrý dôvod, prečo takmer každý recept začína pokynom „predhrejte rúru“.

Platí to aj pre iné spotrebiče

„Predhrievanie znamená nastaviť váš spotrebič na želanú teplotu a počkať, kým ju aj dosiahne,“ hovorí Laura Klein, kuchárka a testérka spotrebiteľských produktov z Hamilton Beach Brands.

Predhriať len rúru ale nestačí. Je tak potrebné spraviť s každým spotrebičom, ktorý používate na prípravu pokrmu, aby sa tak dosiahla optimálna teplota.

„Predhrievanie fritézy, hriankovača alebo štandardnej kuchynskej rúry má rovnaký význam,“ vysvetľuje Klein a dodáva: „Predhrievanie je nevyhnutné pre mnohé potraviny. Niektoré musia byť chrumkavé, zatiaľ čo iné, ako koláče alebo chlieb, vyžadujú teplo, aby správne reagovali s kypriacimi prostriedkami v recepte a tak zväčšili svoj objem.“

Pravidlá správnej prípravy jedla sa netýkajú len rúry.
Pravidlá správnej prípravy jedla sa netýkajú len rúry.pexels.com

Súvisí to aj so zdravím

Bezpečnosť potravín je ďalší z dôvodov, prečo niektoré recepty a pokrmy vyžadujú ohrev vopred. Nikto predsa nechce ohroziť seba, rodinu alebo hostí nevhodne pripraveným jedlom.

„Pri mäse alebo hydine je dôležité myslieť na bezpečnosť potravín,“ vysvetľuje Klein. Jedlo musí najprv dosiahnuť bezpečnú vnútornú teplotu, aby sa zabránilo tvorbe baktérií. Práve predhriata rúra zabezpečí, že strávi menej času v tzv. „nebezpečnej zóne“, keď sa baktérie rýchlo množia.

Ak si preto recept vyžaduje predhrievanie, je kľúčové si na to vyhradiť čas a daný krok nepreskočiť. Neplatí to ale vždy, výnimku nájdeme napríklad pri opätovnom ohrievaní.

„Nie je potrebné predhrievať rúru, ak zohrievate určité jedlá, ako je pizza alebo zvyšky obeda, hoci jedlo sa v predhriatej rúre zohreje rýchlejšie,“ uvádza Klein.

Vopred vyhriata rúra pokrmu výrazne prospeje.
Vopred vyhriata rúra pokrmu výrazne prospeje.iStock

Ako viete, že je váš obed správne zohriaty?

Podľa USDA (Ministerstvo poľnohospodárstva USA) by sa mali zvyšky jedla ohrievať na 75 °C. Klein odporúča použiť kuchynský teplomer. Hoci moderné a inteligentné rúry dosiahnutie požadovanej hodnoty zobrazujú, nemusia byť vždy úplne presné.

Zároveň treba mať na pamäti, že čím je nastavená teplota vyššia, tým dlhšie trvá predhrievanie. Ak chcete mať istotu, najlepšie je počkať približne 20 minút, najmä pri príprave mäsitých pokrmov.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;