<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
18. Dec. 2025 o 20:00

ringier
Ringier Media, zywienie.medonet.pl

Výstraha pre milovníkov údenín: Toto sa deje s vaším telom, ak ich konzumujete pričasto

Častá konzumácia údenín môže poškodiť zdravie.
Častá konzumácia údenín môže poškodiť zdravie.Freepik
Vaše obľúbené jedlo vás často môže priviesť k vážnym zdravotným následkom. Čo konkrétne spôsobujú šunky, klobásy a iné údeniny?

Údeniny ako šunka, klobásy, kabanosy, bôčik či párky sú obľúbenou voľbou pre tých, ktorí preferujú rýchlu a pohodlnú prípravu jedla. Napriek tomu odborníci varujú pred ich nadmernou konzumáciou. Tá totiž môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku.

Hlavným dôvodom je vysoký obsah soli, ktorý negatívne ovplyvňuje cievny systém. „Potraviny s vysokým obsahom sodíka môžu spôsobovať zadržiavanie vody v tele, čo zvyšuje objem krvi a priamo ovplyvňuje krvný tlak,“ vysvetľuje Laura Demrose, dietologička z The Ohio State University Wexner Medical Center, jednej z najväčších a najuznávanejších akademických nemocníc v USA.

Rôzne druhy údenín.
Rôzne druhy údenín.Unsplash

Koľko soli je priveľa?

Štúdia z februára 2025 sa uvádza, že spracované červené mäso obsahuje až o 400 % viac sodíka než nespracované a je spojené s vyšším rizikom výskytu hypertenzie.

Okrem soli predstavujú problém aj prídavné látky ako dusičnany a dusitany, ktoré sa používajú na predĺženie trvanlivosti a zachovanie čerstvosti výrobkov. Výskumy naznačujú, že ich pravidelná konzumácia môže tiež prispievať k zvýšeniu krvného tlaku.

Poľská kardiologická spoločnosť odporúča obmedziť príjem sodíka na menej než 2 gramy denne, čo zodpovedá približne 5 gramom kuchynskej soli (asi jednej plochej čajovej lyžičke). Toto odporúčanie zdieľajú aj Európska kardiologická spoločnosť a Svetová zdravotnícka organizácia. Pre porovnanie, už jeden väčší sendvič so šunkou môže obsahovať až 750 mg sodíka.

K údeninám patria aj párky.
K údeninám patria aj párky.Unsplash

Na ktoré výrobky si obzvlášť dávať pozor?

Nie všetky údeniny sú rovnako škodlivé, no spracované červené mäso ako saláma, šunka, pepperoni či pastrami, obsahuje obzvlášť veľké množstvo sodíka a nasýtených tukov. Dietologička Julia Zumpano z Cleveland Clinic tvrdí, že čím viac je mäso spracované, tým väčšie riziko hrozí pre zdravie srdca.

Zjednodušene povedané, pacienti s hypertenziou by mali soľ používať minimálne alebo ju úplne vynechať. Ak niekto nie je schopný vzdať sa údenín, odborníci odporúčajú zaviesť do denného jedálnička niekoľko dôležitých zmien:

  • Vyberajte si produkty s etiketou „so zníženým“ alebo „s nízkym obsahom sodíka“.
  • Kupujte mäso nakrájané na tenké plátky.
  • Vyhnite sa výrobkom s prídavkom dusitanov a dusičnanov.
  • Skontrolujte, či má údenina menej ako 350 mg sodíka na porciu (s hmotnosťou približne 56 g).

Údeniny a konzervy nie sú všetko, čomu by ste sa mali pri hypertenzii radšej vyhnúť. Na zozname sa nachádzajú aj plnotučné mliečne výrobky, sladkosti a fast foody.

„Nemôžem nespomenúť alkohol – odporúčania sú nekompromisné a v podstate nenechávajú žiadny priestor na manévrovanie. Najlepšia je abstinencia a to platí aj pre pivo,“ povedala v rozhovore pre poľský portál Medonet kardiologička prof. MUDr. Agata Bielecka-Dąbrowa, PhD.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;