Famózny lahodný krémový dezert bez námahy: aj tak by sa dal klasifikovať nepečený čokoládový cheesecake. Krehký sušienkový korpus a dvojfarebná vysoká vrstva krému a navrchu ganache z bielej čokolády. Samotný krém je tvorený mascarpone, smotanou, tvarohom a rozpustenou čokoládou. Kombinácia týchto surovín chutí ako známy tvarohový dezert „Pribináčik“. Príprava je veľmi jednoduchá, najťažšou fázou je čakanie, kým stuhne v chladničke. Preto si ho môžete pripraviť napríklad na víkend už v piatok večer, cez noc v chladničke vytuhne a vychutnať si ho môžete už v sobotňajšie dopoludnie. Pre tento recept použite formu s priemerom 20 cm.
Ingrediencie:
Korpus:
- 150 g maslové sušienky
- 70 g maslo
Krém:
- 250 g mascarpone
- 500 g jemný tvaroh
- 200 ml smotana na šľahanie 33%
- 5-6 PL práškový cukor
- 1 balíček vanilkového cukru alebo ½ čl semienok vanilky
- 100 g biela čokoláda
- 100 g mliečna čokoláda
Ganache:
- 100 g biela čokoláda
- 40 ml smotana na šlahanie 33%
Čas prípravy: 25 min.
Čas tuhnutia: 3 - 12 hodín
Počet porcií: 12 ks
Postup:
Začneme prípravou korpusu. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie (nemusíme). Sušienky rozdrvíme skoro na prach a zmiešame s roztopeným maslom.
Na dno tortovej formy utlačíme sušienkovú zmes. Môžeme si pomôcť napríklad menším pohárikom na utlačenie. Vo vodnom kúpeli si môžeme zatiaľ pomaly roztápať oba druhy čokolády, ale samostatne.
Samostatne vyšľaháme 200 ml šľahačkovej smotany. V druhej miske vyšľaháme mascarpone s tvarohom, práškovým cukrom a vanilkou.
Ku tvarohovému krému pridáme šľahačku a ručne (môžeme aj s metličkou) zapracujeme smotanu do tvarohového krému.
Krém teraz rozdelíme na dve polovice. Do jednej primiešame vychladnutú roztopenú bielu čokoládu a do druhej polovice zas primiešame mliečnu roztopenú vychladnutú čokoládu.
Ako prvú môžeme dať na korpus biely krém.
Druhá vrstva bude hnedá – s mliečnou čokoládou.
Posledným krokom je príprava čokoládovej ganache – polevy. Bielu čokoládu nalámeme na čo najmenšie kúsky. 40 ml šľahačkovej smotany zahrejeme (pozor nesmie začať vrieť). Horúcou smotanou zalejeme nalámanú čokoládu a miešame do rozpustenia. Ihneď nalejeme na náš koláč a dáme do chladničky tuhnúť.
TIP: Ak chcete čokoládovú polevu z mliečnej alebo horkej čokolády, treba pridať adekvátne množstvo smotany, ktoré sa líši od druhu čokolády. Pri mliečnej čokoláde dajte na 100 g čokolády 60-70 ml smotany a pri horkej 100 ml smotany na 100 g čokolády.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
Zdroj: zenyvmeste.sk