Tento sladký pokrm s jedinečnou karamelovou kôrkou zažil svoj prelom v 80. a 90. rokoch 20. storočia. Postaral sa o to francúzsky kuchár Paul Bocuse, ktorý mu pomohol získať veľkú popularitu.
Dodnes však nie je isté, či skutočne pochádza z Francúzska. Španielska „crema catalana“ je receptu veľmi podobná a známa kôrka pravdepodobne vznikla v Anglicku pod názvom „burnt cream“ (v preklade pálený krém).
2. JABLKOVÁ ŠTRÚDĽA, RAKÚSKO
Recept na slávnu jablkovú štrúdľu bol pôvodne odvodený od tureckej baklavy a ploského chleba (Fladenbrot). V čase vojny slúžil tento dezert ako strava na cesty, pretože bol veľmi dlho trvanlivý. Neskôr sa štrúdľa dostala do Viedne, kde bola v roku 1696 prvýkrát písomne spomenutá.
Dnes je lístkové cesto so sladkokyslými jablkami kultové. Existuje dokonca svetový rekord v najdlhšej jablkovej štrúdli, ktorá merala úctyhodných 752 metrov.
3. BAKLAVA, TURECKO
Keď sme už pri štrúdľach, vráťme sa k tureckému pôvodu. Baklava sa vyrába z mnohých tenučkých vrstiev cesta s názvom yufka, a preto jej príprava nie je jednoduchá. Výroba tohto rafinovaného dezertu bola preto už v minulosti znakom majstrovstva. Dokonca aj sultáni sa snažili očariť dámu svojho srdca domácou baklavou.
4. SCHWARZWALDSKÁ ČEREŠŇOVÁ TORTA, NEMECKO
Vznik Schwarzwaldskej čerešňovej torty inšpirovali sladké kreácie zo Schwarzwaldu. Kedysi sa zavárané čerešne podávali so smotanou/šľahačkou a občas sa polievali čerešňovicou (Kirschwasser). Nakoniec chýbal už len piškótový základ a dnešná pochúťka bola hotová.
Recept však nezostal len vo Schwarzwalde. V roku 1934 bola torta prvýkrát písomne spomenutá a v roku 1949 už patrila medzi 13 najznámejších tort v Nemecku. Dnes sa dezert neustále vyvíja, existuje už aj nealkoholický variant.
5. KANELBULLAR, ŠVÉDSKO
Kanelbullar (po slovensky: škoricové osie hniezda/slimáky) sú švédska pekárska špecialita. Tento výrobok sa dá vychutnať v tvare slimáka alebo uzla.
Vďaka jedinečnej škoricovej plnke sa tento pokrm stal známym po celom svete po prvej svetovej vojne. Zašlo to až tak ďaleko, že v roku 1999 bol vo Švédsku zavedený „Deň Kanelbullar“. Ten sa odvtedy každoročne oslavuje 4. októbra.
6. ČOKOLÁDOVÉ COOKIES, SPOJENÉ ŠTÁTY
Čokoládové cookies vynašla v roku 1938 v americkom štáte Massachusetts Ruth Graves Wakefield. Tieto sušienky vznikli v jej reštaurácii Toll House Inn, preto svoju kreáciu nazvala „Toll House Chocolate Crunch Cookies“. Recept prvýkrát zdieľala v kuchárskej knihe v roku 1938.
Počas druhej svetovej vojny dostávali mnohí vojaci tieto sušienky v balíkoch z domu. Delili sa o obsah balíka s ostatnými vojakmi, až si nakoniec tisíce vojakov po celom svete pýtali slávne cookies, a tak sa recept rozšíril.
7. ZMRZLINA, TALIANSKO
Studená zmrzlina dokáže príjemne osviežiť počas horúceho letného dňa. V roku 1775 vyšla v talianskom Neapole kniha, ktorá sa zaoberala výlučne umením prípravy zmrzliny. Už predtým, v roku 1692, bol v taliančine zverejnený recept na zmrzlinu z cukru, soli a ovocia.
Zmrzlinu „do ruky“ prvýkrát ponúkali talianski imigranti vo Veľkej Británii. Okolo roku 1870 predávali zmrzlinu v stánkoch na ulici. Stali sa známymi vetou „Gelati, ecco un poco“ (vo voľnom preklade „tu je kúsok zmrzliny“, pozn. red.).
8. OLIEBOLLEN, HOLANDSKO
Holandské Oliebollen sú pečivo podobné šiškám. Guľôčky z cesta sa vyprážajú v horúcom tuku a následne sa posypú práškovým cukrom. Obzvlášť obľúbené sú na oslavách pri príchode nového roka alebo na jarmokoch.
V roku 1993 holandský denník Algemeen Dagblad uskutočnil súťaž v príprave Oliebollen. Všetkých účastníkov hodnotila porota, aby následne vyhlásila pekára s najlepším výsledkom. Avšak kvôli častej kritike a nezhodám v názoroch sa akcia naposledy konala v roku 2017.
9. PAVLOVA, AUSTRÁLIA/NOVÝ ZÉLAND
Pavlovu tvorí snehové cesto plnené šľahačkou a ovocím. Tortu uznávajú ako národné jedlo v Austrálii aj na Novom Zélande, preto si obe krajiny nárokujú jej vynájdenie. Pokrm bol pomenovaný po ruskej tanečnici Anne Pavlovovej, ktorá v 20. rokoch 20. storočia vystupovala v oboch krajinách.
Spor o pôvod trvá už niekoľko rokov. Austrália tvrdí, že snehová hmota bola vynájdená v roku 1935. Niektoré indície však naznačujú, že Pavlova pochádza z Nového Zélandu. Táto pochúťka tam bola spomenutá v kuchárskej knihe už v roku 1927.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
