Môj rok narodenia nebol ničím výnimočný. Ani v Bordeaux to nebol skvelý rok, hoci je Bordeaux stále etalónom, pokiaľ ide o zrelé vína. Napriek tomu je to vždy špeciálny zážitok, keď sa na degustácii otvoria fľaše z môjho ročníka. Väčšinou sú už dávno za zenitom, no úcta a rešpekt zostávajú, keď sa granátovo sfarbená tekutina leskne v pohári alebo je mierne zakalená. Čím staršie víno, tým filozofickejšie komentáre v spoločnosti. Odborníci si ho často ospravedlňujú a chvália, hovorí odborníčka a vinárska redaktorka Ursula Geigerová.
Pite zrelé vína, namiesto hromadenia
Starší páni so šedivými vlasmi strácajú zábrany a nadšene rozprávajú o svojich pokladoch. "Keď hrdinsky uvádzajú počet cenných fliaš, starostlivo evidovaných v klimatizovaných pivniciach, zdvihne sa mi obočie a začínam si počítať, koľko fliaš ešte treba vypiť do konca života," hovorí Ursula.
Zdieľanie je radosť
Existuje vôbec ideálny čas na víno, ktoré má podľa odporúčaní trvanlivosť 30 rokov a viac? Áno, a je to jednoduché. Správny čas je ten, keď vám víno fantasticky chutí. Keď by ste si, napriek všetkej rozumovej opatrnosti, najradšej otvorili ešte jednu fľašu.
Ak máte doma ešte slušnú zásobu, buďte veľkorysý. Pozvite priateľov a spolupijúcich, nech si spoločne vychutnáte dokonalé zrelé víno až do poslednej kvapky. Lepšie už totiž nebude.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.