hamburger menu
email icon
Prihlásiť
23. sep. 2025 o 10:00
zenyvmeste.sk, zenyvmeste.sk

Tajomstvo segedínskeho guláša odhalené. Vyskúšajte tradičný recept, ktorý si zamiluje celá rodina

placeholder
Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Zdroj: Nela

Recept na jednoduchý, ale pravý segedínsky guláš s knedľou alebo chlebíkom. Skvelá pochúťka s kyslou smotanou. Príprava pritom nie je nič náročné.

Lifestyle
23. sep. 2025 o 10:00
Tajomstvo segedínskeho guláša odhalené. Vyskúšajte tradičný recept, ktorý si zamiluje celá rodina

Recept na jednoduchý, ale pravý segedínsky guláš s knedľou alebo chlebíkom. Skvelá pochúťka s kyslou smotanou. Príprava pritom nie je nič náročné.

Segedínsky guláš a jeho história

Segedínsky guláš je v našich zemepisných šírkach veľmi známe a obľúbené jedlo. Hoci názov naznačuje, že pochádza z maďarského mesta Szeged, možno to tak celkom nie je. Podľa wikipédie mohol samotný názov vzniknúť vo Viedni ako skomolenina originálneho názvu Székely guláš.

Prvým, komu tento pokrm naservírovali, vraj bol piešťanský knihovník menom Székely. Svedkom udalosti vraj bol známy spisovateľ so slovenským pôvodom Sándor Petőfi, vďaka ktorému sa segedínsky guláš aj preslávil.

Ingrediencie

  • 600 g bravčového pliecka
  • kopcovitá lyžica bravčovej masti (4 lyžice oleja)
  • 2 veľké cibule (4 menšie)
  • 3 veľké hrste kyslej kapusty (kvasenej)
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 3 strúčiky cesnaku

Na dochutenie: gulášové korenie, mletá červená paprika, kurkuma, mleté čierne korenie, celá rasca, bobkový list, vegeta (nemusí byť), soľ.

Ako pripraviť Segedínsky guláš

  1. Príprava: 20 minút
  2. Dusenie: 50 minút
  3. Počet porcií: 4

Všetky suroviny sa varia v jednom hrnci a výsledok stojí za to. Pohostíte aj veľkú návštevu. Vyskúšajte ďalší výborný recept z dielne portálu Ženy v meste, ktorý si určite obľúbite.

Tento recept na pravý segedínsky guláš starej mamy vás určite nesklame a budete si ho radi pripravovať znova a znova.

Bravčové pliecko umyjeme, zbavíme mastných častí a nakrájame na kocky. Okoreníme ho gulášovým korením (3 polievkové lyžice) a necháme chvíľu postáť. Môžeme ho nechať odležať cez noc v chladničke, mäsko bude ešte chutnejšie.

Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Zdroj: Nela

Cibuľu si nakrájame na kocky, nemusí byť úplne nadrobno, pretože sa rozdusí a zahustí nám aj samotný guláš. Do väčšieho hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej. K rozohriatému tuku pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Odstavíme. Stiahneme zo sporáka a pridáme 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky. Premiešame. Pridáme nakrájané bravčové kocky, trošku kurkumy (výborná na kĺby), mletého čierneho korenia, vegetu (nemusíme), polievkovú lyžicu celej rasce (môže byť aj drvená), bobkový list. Solíme až na koniec, záleží to od kapusty. Premiešame. Vrátime na sporák a necháme bravčové kocky zatiahnuť (mäso je také do biela). Prikryjeme a necháme pustiť vlastnú šťavu cca 10 minút. Podlejeme hrnčekom horúcej vody a dusíme cca 20 minút. Ak je potrebné, môžeme ešte podliať, mäso má byť zakryté vodou.

Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Zdroj: Nela

Pripravíme si kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchneme ju. Môžeme ju aj trochu nakrájať, keď sú veľmi dlhé rezance.

Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Zdroj: Nela

K podusenému bravčovému pliecku pridáme kyslú kapustu, môžeme pridať aj šťavu z kyslej kapusty. Záleží to od jej kyslosti. Ak je potrebné, podlejeme vodou. Mäso s kapustou by malo byť ponorené v šťave. Dusíme podľa potreby, približne 20 minút. Pridáme roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Dusíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, aby bolo mäso mäkké, nie rozvarené.

Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Zdroj: Nela

Pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a prevaríme. Ja ho nezahusťujem, obľubujeme taký kyslý segedínsky guláš, je to zároveň aj bezlepková verzia. Keď chceme, aby bol hustejší, do smotany pridáme lyžicu hladkej múky, vymiešame, aby sa nevytvorili hrudky a zahustíme. Môžeme doliať podľa potreby vodu, prevariť a dochutiť soľou.

Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Zdroj: Nela

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, najlepšie domácou, alebo aj s čerstvým chlebom. Najlepší je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.

Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Tradičný segedín, ktorý nikdy nesklame.
Zdroj: Nela

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

Autor: Nela

Autor článku: zenyvmeste.sk
Autor článku: zenyvmeste.sk
Zdroj: zenyvmeste.sk
ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline