Touto otázkou sa zaoberala populárna dietologička Anna Jedrejová, ktorá vysvetlila, že na tomto „ľudovom pravidle“ predsa len niečo pravdy môže byť. V určitých prípadoch skutočne nemusí predstavovať konzumácia jedla zo zeme zdravotné riziko. Nie je však možné automaticky predpokladať, že každý typ potraviny je „bezpečný“ po dobu piatich sekúnd.
Odborníčka otvorene hovorí, že „pravidlo piatich sekúnd“ je mýtus a výrazné zjednodušenie.
„Či je jedlo po páde na zem bezpečné na konzumáciu, závisí od typu potraviny, povrchu, na ktorý spadlo, a od jeho čistoty,“ vysvetľuje.
Jedrejová zdôrazňuje, že čas kontaktu medzi potravinou a povrchom hrá menšiu rolu, než si mnohí myslia.
Dôležité je predovšetkým to, či ide o suchú alebo vlhkú potravinu.
Potraviny bohaté na vodu, ako napríklad melón, uhorka alebo paradajka sa stávajú živnou pôdou pre baktérie oveľa rýchlejšie než suché produkty. V ich prípade môže byť naozaj aj jedna sekunda príliš dlhá.
Naopak, suchšie potraviny, ako napríklad chlieb, môžu byť bezpečné aj po minúte na podlahe v závislosti od ostatných podmienok.
Nie všetky povrchy sú rovnako „nebezpečné“
Zaujímavým faktom je aj to, že na koberci sa na potraviny prenáša menej baktérií než napríklad na dlažbe alebo drevenej podlahe. Dôvodom je rozdielna kontaktná plocha, teda čím menšia, tým menší je prenos mikroorganizmov.
„Podlaha je len taká čistá, ako mop, ktorým ju umývate a nemyslím si, že by niekto chcel po upratovaní jesť šalát naservírovaný vo vedre,“ obrazne poznamenala Anna Jedrejová.
Domáce prostredie vs. verejné priestory
Dietologička dodáva, že v čistom domácom prostredí by jedenie kúsku syra, ktorý spadne na zem, nemalo predstavovať žiadne vážne riziko.
Rozhodne však neodporúča konzumovať potraviny, ktoré spadnú na podlahu v obchode, reštaurácii alebo na ulici.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.