Kurací vývar – je to naozaj dobrý nápad?
Kurací vývar sa považuje za veľmi chutný. Nie všetky časti hydiny by sa však mali pridávať do hrnca. Patria sem najmä hlava, chvost a vnútornosti (najmä pľúca), ktoré môžu znížiť čírosť vývaru. Okrem toho môžu obsahovať tepelne odolné parazity, ktoré sa počas varenia nezničia.
Na druhej strane, ak varíte vývar príliš dlho, pripravíte jedlo o vitamín C. Z tohto dôvodu sa vývar pred podávaním často posype čerstvou petržlenovou vňaťou.
Príznaky parazitárnej infekcie
Do vývaru by sme nemali pridávať hlavu, pľúca ani chvost kurčaťa, pretože v nich sa nachádza najviac parazitov. Čo sa však stane, ak zjeme infikované mäso? Nie vždy sa objavia špecifické príznaky. Všetko závisí od typu parazita. Medzi najčastejšie príznaky patria:
- nevoľnosť,
- strata chuti do jedla a úbytok hmotnosti,
- hnačka,
- bolesť brucha a nadúvanie,
- úbytok hmotnosti,
- únava a celková slabosť.
Je dôležité pamätať na to, že zbaviť sa parazitov z tela je mimoriadne ťažké, preto bude kľúčová prevencia. Začína od výberu mäsa na vývar od spoľahlivého dodávateľa, cez dodržiavanie vhodných hygienických podmienok v kuchyni (vrátane dôkladného umytia mäsa), až po vhodný čas tepelnej úpravy.
Aké mäso je najlepšie na vývar?
Ak chcete pripraviť zdravý a číry kurací vývar, zvážte použitie kuracích pŕs, paličiek, stehien alebo krídel. To isté platí pre iné druhy hydiny, ako je kačica alebo morka, ktoré sa tiež odporúčajú na prípravu vývaru.
Tí, ktorí majú radi bohatú chuť a žiarivú farbu vývaru, si môžu vybrať hovädzie mäso. Je zaujímavé, že známa reštaurátorka Magda Gesslerová neodporúča bravčové mäso na vývar.
Zdravé ingrediencie do vývaru
Vývar môže byť „prírodnou zdravotnou bombou“, ak sa pripraví správne. Najdôležitejšie je vybrať si čerstvé, chutné mäso a zeleninu. Patria sem mrkva, petržlenová vňať, pór, cibuľa a zeler. Namiesto pridávania soli do vývaru je lepšie zamerať sa na pridanie byliniek a korenín – ligurčeka, čierneho korenia, nového korenia a tymiánu.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.