Papier na pečenie patrí k najdôležitejším pomôckam v každej kuchyni. Stačí ním vystlať formu a hotové jedlo vyberiete bez námahy, bez obáv zo znečistenia či nutnosti drhnúť plech. Vďaka nemu je domáce pečenie menej stresujúce a čas strávený upratovaním sa výrazne skracuje. Kľúč k jeho funkčnosti spočíva v špeciálnej vrstve, ktorá mu dodáva jedinečné vlastnosti.
Lepeniu zabraňuje silikón
Dietologička Jennifer Pallian pre portál foodess.com vysvetľuje, že najbežnejšie pergamenové papiere sú vyrobené z rastlinných vlákien a celulózy. Ich povrch je klzký a nelepivý a väčšina z nich je pokrytá tenkou vrstvou silikónu, schváleného na kontakt s potravinami.
Odborníčka zdôrazňuje, že silikón neuvoľňuje škodlivé látky a nemení svoje vlastnosti pod vplyvom vysokých teplôt. „Vďaka tomu má nelepivé vlastnosti a je odolný voči teplu,“ poznamenala.
Ako ho správne používať?
Pre ešte pohodlnejšiu prácu sa oplatí zapamätať si niekoľko pravidiel. Najdôležitejšie je, aby ste ho vždy položili lesklou stranou nahor. Vtedy sa pokrmy neprilepia a použitie oleja nebude potrebné.
Ak sa po odrezaní hárku jeho okraj nadvihuje, môžete to ľahko napraviť. Papier stačí jemne zrolovať v dlani, navlhčiť pod tečúcou vodou a opäť rozložiť na plech. Vďaka tomu bude k povrchu dokonale priliehať.
Namiesto kupovania drahých sprejov na pečenie vám pomôžu jednoduché triky. Dve polievkové lyžice vody postačia na to, aby papier pevne držal na plechu bez krútenia okrajov.
Pri vaľkaní cesta môže pomôcť aj jemné postriekanie pracovnej dosky vodou alebo prilepenie rohov papiera troškou cesta. Papier sa tak nebude posúvať, čo uľahčí prípravu vašich dobrôt.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.