Cítite sa neustále unavení, aj napriek kvalitnému nočnému spánku? V práci vás často prepadá ospalosť a predstava zdriemnutia je pre vás lákavejšia než šálka kávy? Nemusí ísť len o bežnú únavu, ale o hypersomniu – poruchu spánku, ktorá môže postihnúť až 15 % populácie. Nedávny výskum bostonských vedcov prináša nové poznatky o príčinách tohto stavu a o spôsoboch, ako s ním bojovať.
Hypersomnia, alebo nadmerná denná ospalosť (EDS), je porucha, ktorá presahuje rámec bežnej únavy. Ľudia trpiaci hypersomniou môžu v noci spať dlhé hodiny, no počas dňa pociťujú silnú potrebu spať. Často zaspia nečakane, aj počas bežných denných aktivít.
Podľa denníka The Independent trpí každý štvrtý človek v Spojenom kráľovstve nadmernou dennou ospalosťou, ktorá môže byť spojená so zvýšeným rizikom srdcových chorôb, obezity a cukrovky.
Dôležité je si uvedomiť, že hypersomnia sa líši od dočasnej ospalosti po prebdenej noci. Ak spíte pravidelne, no stále vám chýba energia, je vhodné poradiť sa s lekárom. Príčinou môžu byť aj iné stavy, ako je spánková apnoe, narkolepsia, depresia alebo syndróm nepokojných nôh.
Nový výskum z Bostonu
Aby lepšie pochopili problém nadmernej ospalosti, analyzoval výskumný tím z Massachusetts General Brigham and Beth Israel Deaconess Medical Center údaje od viac ako 6 000 ľudí. Účastníci poskytli vzorky krvi a vyplnili dotazníky týkajúce sa dennej ospalosti. Výsledky boli publikované v prestížnom časopise Lancet eBioMedicine.
Vedci identifikovali sedem metabolitov, ktoré môžu ovplyvňovať ospalosť. Niektoré z nich sú spojené s pohlavnými hormónmi, predovšetkým s progesterónom, ktorý zohráva úlohu pri produkcii melatonínu – hormónu regulujúceho rytmy spánku a bdenia.
„Naša štúdia naznačuje, že strava a genetika môžu zohrávať významnú úlohu pri nadmernej dennej ospalosti (EDS). Pochopením biologických procesov v tele začíname rozumieť tomu, ako a prečo k tomuto stavu dochádza, aké sú jeho skoré príznaky a čo môžeme urobiť, aby sme pacientom pomohli,“ vysvetľuje Dr. Tariq Faquih, hlavný autor štúdie.
Strava ako súčasť riešenia
Jedným z kľúčových zistení bolo, že tyramín môže zvyšovať ospalosť, najmä u mužov. Tyramín je chemická látka nachádzajúca sa vo fermentovaných alebo vyzretých potravinách, ako sú prezreté ovocie, nakladané potraviny, vyzreté syry, údeniny, údené mäso, nakladaná zelenina a červené víno.
Obmedzenie príjmu týchto potravín môže pomôcť zmierniť ospalosť, ale za predpokladu, že sú vylúčené iné faktory, ako napríklad nedostatok spánku či stres.
Naopak, strava môže byť aj prostriedkom v boji proti nadmernej ospalosti. Výskum ukázal, že ľudia s vyšším príjmom omega-3 a omega-6 mastných kyselín pociťovali menej dennej ospalosti. Medzi zdroje týchto mastných kyselín patria:
- mastné ryby (losos, makrela, sardinky, tuniak),
- morské plody,
- ľanové semienka a vlašské orechy,
- vajcia,
- hydina,
- celozrnné výrobky.
Stredomorská strava je obzvlášť prospešná a už roky sa považuje za jednu z najzdravších na svete.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.