<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
26. Dec. 2025 o 11:00

ringier
Ringier Media, blick.ch

Najčastejšie mýty o varenom víne: Naozaj spôsobuje silnú opicu?

Obľúbený alkoholický nápoj vianočných sviatkov.
Obľúbený alkoholický nápoj vianočných sviatkov.Unsplash
Varené víno je neoddeliteľnou súčasťou vianočného obdobia. Hovorí sa, že zahreje, no aj rýchlo opije. Špecialistka vysvetľuje štyri bežné predstavy o tomto nápoji.

Prechádzka po vianočnom trhu s pohárom vareného vína v ruke predstavuje pre mnohých ľudí jeden z najkrajších momentov sviatočného obdobia. Niekedy však stačí málo, aby sa príjemný večer zmenil na hroznú bolesť hlavy. Je to len zdanie, alebo varené víno skutočne spôsobuje obzvlášť silnú opicu?

Regina Esser, špecialistka na závislosti zo Zürichu, vysvetľuje bežné mýty o jednom z najtradičnejších nápojov počas Vianoc.

Varené víno je tradičným nápojom vianočných trhov.
Varené víno je tradičným nápojom vianočných trhov.Unsplash

1. Varené víno vás opije rýchlejšie

Podľa Esser je to pravda: „Teplý nápoj zlepšuje prekrvenie tráviaceho traktu, takže sa alkohol rýchlejšie vstrebáva do tela. Okrem toho cukor v ňom podporuje jeho absorpciu.“

Rýchlosť opitosti u človeka však závisí aj od iných faktorov, napríklad či človek pije na prázdny žalúdok alebo od schopnosti organizmu odbúravať alkohol. Špecialistka vysvetľuje, že „niektorí ľudia majú genetickú predispozíciu produkovať menej enzýmov, ktoré sú nevyhnutné na odbúravanie alkoholu v tele“. V dôsledku toho pociťujú účinky alkoholu rýchlejšie ako iní.

2. Varené víno zahrieva zvnútra

Regina Esser toto tvrdenie vyvracia: „Spočiatku sa telom šíri pocit tepla, ale po chvíli začnete pociťovať chladno.“ Dôvod? Alkohol má vazodilatačný účinok, ktorý rozširuje cievy, čo spôsobuje prítok krvi k povrchu tela. Tento nával vyvoláva pocit tepla, ktorý sa však rýchlo stratí vyparovaním cez pokožku. „Aj keď víno môže spôsobiť červené a horúce líca, vo vnútri vám je v skutočnosti skôr zima.“

3. Varené víno vyvoláva obzvlášť intenzívne bolesti hlavy

„Za bolesti hlavy nie je zodpovedné samotné varené víno, ale jeho premena v tele,“ vysvetľuje Esser. V pečeni sa alkohol premieňa na acetaldehyd – chemickú zlúčeninu, ktorá spôsobuje bolesti hlavy a iné príznaky opice, ako sú nevoľnosť alebo závraty. „Acetaldehyd je veľmi toxický. Je zodpovedný za karcinogénny účinok alkoholu.“

Podľa expertky môže mať vplyv na nástup bolestí hlavy aj výber medzi červeným a bielym vínom. „Niektorí ľudia sú obzvlášť citliví na určité zložky, ako je napríklad histamín, molekula prítomná vo vyššej koncentrácii v červenom víne.“ Podľa štúdií môže histamín vyvolať aj migrény.

O bolestí hlavy rozhoduje aj výber vína.
O bolestí hlavy rozhoduje aj výber vína.Unsplash

4. Príliš horúce varené víno obsahuje škodlivé látky

Keď sa varené víno zahreje na viac ako 80 stupňov, alkohol sa vyparí a vznikne hydroxymetylfurfural, čiže produkt rozkladu cukru, ktorý je podozrivý z karcinogénnych účinkov. Esser ale upozorňuje, že v tejto otázke neexistujú jednoznačné dôkazy. „Vedci predpokladajú, že daná látka je karcinogénna, pretože patrí do rodiny chemických zlúčenín s týmito vlastnosťami.“

Doteraz však nebola preukázaná žiadna priama súvislosť medzi týmto produktom a rozvojom rakoviny. „Omnoho znepokojivejší je karcinogénny účinok acetaldehydu, ktorý sa uvoľňuje v tele bez ohľadu na teplotu alkoholu.“

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;