hamburger menu
email icon
Prihlásiť
18. aug. 2025 o 11:00
zenyvmeste.sk, zenyvmeste.sk

Žihľava do polievky? Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!

placeholder
Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Zdroj: Andrea

Predsudky bokom! Medzi prvé jarné byliny, ktoré mnohí považujeme za burinu, patrí žihľava. Rozhodne si však táto rastlina zaslúži viac našej pozornosti.

Lifestyle
18. aug. 2025 o 11:00
Žihľava do polievky? Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!

Predsudky bokom! Medzi prvé jarné byliny, ktoré mnohí považujeme za burinu, patrí žihľava. Rozhodne si však táto rastlina zaslúži viac našej pozornosti.

Pŕhľava alebo žihľava je skutočný poklad pre naše telo, obsahuje veľké množstvá minerálov, vitamínov, vlákniny, enzýmov a chlorofylu. Po zimnej kalorickejšej strave sa nám na jar pýtajú ľahšie jedlá. A práve žihľava, ktorá je takto včasne na jar najbohatšia na živiny, nám v tomto vie pomôcť cítiť sa lepšie. Výborne bojuje proti jarnej únave, pomáha čistiť krv. Kedysi bolo úplne bežné z nej pripravovať polievky či prívarky. Preto sa vyberte niekam do prírody, vezmite si rukavice a košík a nazbierajte si kopec čerstvej mladej žihľavy a dajte jej šancu.

Ingrediencie:

  • 2 hrste mladej čerstvej žihľavy (okolo 50-70 g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 menší petržlen
  • 1 PL olej
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 400 ml zeleninový vývar (alebo kvalitný bio zeleninový bujón)
  • 100 ml mlieko
  • ½ PL múka (voliteľné)

Čas prípravy: 5 min.

Čas varenia: 15-20 min.

Počet porcií: 2

Postup:

Aby nás žihľava nepŕhlila, vložíme ju do utierky, zakryjeme a prejdeme ju niekoľkokrát valčekom. Umyjeme ju a osušíme.

Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Zdroj: Andrea

Zemiaky a petržlen nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme a nakrájame na kolieska.

Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Zdroj: Andrea

Na oleji opečieme zeleninu.

Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Zdroj: Andrea

Zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia.

Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Zdroj: Andrea

Pridáme mlieko v ktorom sme rozmiešali múku (ak si želáme mať hustejšiu konzistenciu polievky). Zamiešame a necháme prevrieť.

Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Zdroj: Andrea

Platničku vypneme, už polievku nebudeme variť. Vložíme žihľavu, zamiešame a necháme prikryté spariť niekoľko minút.

Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Zdroj: Andrea

Polievku rozmixujeme dohladka.

Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Vyskúšajte tento recept, ktorý vás dostane chuťou aj účinkom!
Zdroj: Andrea

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

Autor: Andrea

Autor článku: zenyvmeste.sk
Autor článku: zenyvmeste.sk
Zdroj: zenyvmeste.sk
ringier-icon
© 2010 - 2025 Ringier Slovakia Communities s.r.o.
Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu.
Vyrobené s love-icon láskou v Žiline