Pŕhľava alebo žihľava je skutočný poklad pre naše telo, obsahuje veľké množstvá minerálov, vitamínov, vlákniny, enzýmov a chlorofylu. Po zimnej kalorickejšej strave sa nám na jar pýtajú ľahšie jedlá. A práve žihľava, ktorá je takto včasne na jar najbohatšia na živiny, nám v tomto vie pomôcť cítiť sa lepšie. Výborne bojuje proti jarnej únave, pomáha čistiť krv. Kedysi bolo úplne bežné z nej pripravovať polievky či prívarky. Preto sa vyberte niekam do prírody, vezmite si rukavice a košík a nazbierajte si kopec čerstvej mladej žihľavy a dajte jej šancu.
- 2 hrste mladej čerstvej žihľavy (okolo 50-70 g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľký zemiak
- 1 menší petržlen
- 1 PL olej
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 400 ml zeleninový vývar (alebo kvalitný bio zeleninový bujón)
- 100 ml mlieko
- ½ PL múka (voliteľné)
Čas prípravy: 5 min.
Čas varenia: 15-20 min.
Počet porcií: 2
Postup:
Aby nás žihľava nepŕhlila, vložíme ju do utierky, zakryjeme a prejdeme ju niekoľkokrát valčekom. Umyjeme ju a osušíme.
Zemiaky a petržlen nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme a nakrájame na kolieska.
Na oleji opečieme zeleninu.
Zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia.
Pridáme mlieko v ktorom sme rozmiešali múku (ak si želáme mať hustejšiu konzistenciu polievky). Zamiešame a necháme prevrieť.
Platničku vypneme, už polievku nebudeme variť. Vložíme žihľavu, zamiešame a necháme prikryté spariť niekoľko minút.
Polievku rozmixujeme dohladka.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.
Zdroj: zenyvmeste.sk
Autor: Andrea