<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
Lifestyle
12. Nov. 2025 o 13:00

ringier
Ringier Media, kobieta.onet.pl

Rastlinná alebo mäsová strava? Vedci majú jasnú odpoveď

Planetárna strava je navrhnutá tak, aby súčasne zlepšovala ľudské zdravie a chránila životné prostredie.
Planetárna strava je navrhnutá tak, aby súčasne zlepšovala ľudské zdravie a chránila životné prostredie.istock.com
Prechod na „planetárne zdravú stravu“, ktorá je bohatá na rastlinné zložky, by mohol celosvetovo zabrániť až 40 000 predčasným úmrtiam denne. Uvádza to nedávna správa, ktorú zostavilo 70 odborníkov z 35 krajín. Podľa výskumníkov je táto zmena stravovacích návykov kľúčová aj pre zníženie emisií skleníkových plynov, ktoré súvisia s produkciou potravín.

V súčasnosti približne tretina globálnych emisií skleníkových plynov pochádza z potravinového systému, ktorý zároveň prispieva k ničeniu divokej prírody, lesov a znečisťovaniu vôd. Vedci zdôrazňujú, že bez zmeny spôsobu stravovania nebude možné zvládnuť klimatickú krízu.

Podľa denníka The Guardian bola planetárna zdravá diéta (PHD) navrhnutá tak, aby zároveň zlepšovala zdravie ľudí a chránila životné prostredie. Je flexibilná a umožňuje prispôsobiť ju miestnym kulinárskym zvyklostiam. Môže obsahovať živočíšne produkty, no jej základ tvoria zelenina, ovocie, orechy, strukoviny a celozrnné výrobky, ktorých konzumácia by mala byť výrazne vyššia než doteraz.

V mnohých regiónoch, ako sú Spojené štáty či Európa, je príjem červeného mäsa a mliečnych výrobkov výrazne nad odporúčaniami PHD, zatiaľ čo v subsaharskej Afrike sa odporúča zvýšiť konzumáciu kuracieho mäsa, vajec a mliečnych produktov.

Podľa odporúčaní stačí už hrsť zdravých potravín denne na zlepšenie vašej životosprávy.
Podľa odporúčaní stačí už hrsť zdravých potravín denne na zlepšenie vašej životosprávy.istock.com

Odporúčané denné a týždenné dávky sú nasledovné:

Ovocie a zelenina — aspoň päť porcií denne

Celé zrná — tri až štyri porcie denne

Orechy — jedna porcia denne

Strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica) — jedna porcia denne

Mliečne výrobky — jedna porcia mlieka, jogurtu alebo syra denne

Vajcia — tri až štyri týždenne

Hydina — dve porcie týždenne

Ryby — dve porcie týždenne

Červené mäso - jedna porcia týždenne

Strava, ktorá zabraňuje miliónom úmrtí

Odborníci odhadujú, že globálne zavedenie PHD by mohlo zabrániť 15 miliónom predčasných úmrtí ročne. Zmeny v stravovaní by mali tiež pozitívny vplyv na zníženie rizika srdcových chorôb, cukrovky, mozgovej príhody, ako aj neurodegeneratívnych ochorení a rakoviny.

Správa poukazuje na vážne nerovnosti v globálnom potravinovom systéme. Najbohatších 30 % svetovej populácie je zodpovedných za viac ako 70 % škôd na životnom prostredí spojených s produkciou potravín, zatiaľ čo 2,8 miliardy ľudí si nemôže dovoliť zdravú stravu a 1 miliarda trpí podvýživou. Zároveň 1 miliarda ľudí zápasí s obezitou. Autori správy odporúčajú zmeny. Príkladom sú daňové zmeny s cieľom sprístupniť zdravé potraviny, regulácie reklamy na nezdravé výrobky a varovné štítky. Zdôrazňujú tiež potrebu znížiť plytvanie potravinami a zaviesť ekologickejšie poľnohospodárske postupy.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;