Svetový deň cestovín sme oslávili 25. októbra. Myslíte si, že uvariť ich je hračka? Je to častý omyl. Aj pri zdanlivo banálnej príprave cestovín sa môžeme dopustiť chýb, ktoré pokazia celý výsledok. Pritom stačí poznať pár trikov a budú chutiť ako z Talianska. Poďme sa pozrieť na najčastejšie chyby, ktoré pri varení robíme.
1) Príliš málo soli vo vode na varenie
Toto je asi najväčšia chyba, akú môžete urobiť. Ak do vody, v ktorej sa cestoviny varia, nepridáte dostatok soli, cestoviny budú chutiť nevýrazne. Môžete do vody pridať poriadne množstvo soli, ale ochutnajte vodu, v ktorej sa cestoviny varia. Ak je takmer presolená, je na cestoviny ideálna.
2) Olej vo vode na varenie
V minulosti sa často odporúčalo pridať do vody na varenie cestovín kvalitný olej. To malo zabrániť zlepeniu cestovín. Pridávanie oleja do vody na varenie však nie je len plytvaním oleja, ale bohužiaľ tiež zabraňuje tomu, aby sa omáčka neskôr spojila s cestovinami. Práve to je dôležité na prípravu chutných cestovín. Existujú aj iné riešenia, ako zabrániť zlepeniu cestovín v hrnci. Napríklad použite dostatočne veľký hrniec a cestoviny počas varenia občas jemne premiešajte. Takto sa cestoviny zaručene nezlepia.
3) Pridajte cestoviny do vriacej vody
Cestoviny sa do hrnca vždy vkladajú až po zovretí vody. Ak ich dáte do studenej vody, zmäknú a rozpadnú sa. Zlepia sa a určite nebudú al dente.
4) Príliš dlhé alebo príliš krátke varenie cestovín
Vždy venujte pozornosť pokynom na obale. Rôzne druhy cestovín majú rôzny čas varenia. Spravidla sa cestoviny varia v priemere osem až desať minút. Ak si nie ste istí, vyberte kúsok cestovín z hrnca a ochutnajte ho. Cestoviny by nemali byť úplne mäkké, pretože v sitku a s omáčkou ešte trochu zmäknú.
5) Nevylievajte všetku vodu z cestovín
Po uvarení si odložte trochu vody z cestovín. Keď ich scedíte, vráťte ich do hrnca a začnite miešať s omáčkou. Pridajte pár lyžíc odloženej vody. Omáčka sa vďaka tomu lepšie spojí s cestovinami, bude krémovejšia a zabráni ich zlepeniu.
6) Neoplachujte cestoviny – prídete o chuť aj textúru
Cestoviny nikdy neoplachujte studenou vodou. Tým sa z nich zmyje škrob a omáčka sa na ne dobre neprichytí. Do hrnca k precedeným cestovinám a omáčke pridajte aj pár lyžíc vody, v ktorej sa cestoviny varili.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.