- Čas celkovej prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 2
Poké bowl pre nás všeobecne predstavuje exotickú pochúťku v miske, ktorá ponúka rôzne osviežujúce chute, dokonca aj farby. Ryža a čerstvá zelenina ako avokádo, uhorka či mrkva zvyknú byť obohatené istým zdrojom bielkovín, napríklad lososom, tuniakom alebo kuracím mäsom. Pre vegetariánov je to zase tofu. Poké bowl je perfektne vyvážené hlavné jedlo plné vitamínov a zdravých tukov, ktoré zasýti, no zároveň neuškodí žalúdku.
S jarným obdobím sme si pre vás pripravili jemnú obmenu - poké bowl, v ktorej základ (ryža) je doplnený o pastu zo zdravého a aromatického medvedieho cesnaku. Bielkoviny zaobstarávajú krevety, ale aj krabie tyčinky. Nechýba ani čerstvá zelenina, ktorú si môžete jednoducho zameniť podľa vlastnej preferencie. My sme konkrétne použili avokádo, uhorku, červenú papriku a cviklu.
Inšpirujte sa našim originálnym fotoreceptom! Nech vám exotika chutí!
Ingrediencie
- 1 sáčok ryže
- Soľ (podľa chuti)
- 2 PL pasty z medvedieho cesnaku
- 8 ks kreviet
- 1/2 PL masla (na opekanie kreviet)
- Citrónová šťava (podľa chuti)
- 2 ks krabích tyčiniek (surimi)
- 1/4 avokáda
- 1/4 červenej papriky
- 1/4 uhorky
- 1 menšia cvikla
- Ananásový kompót (na ozdobu a sladké dochutenie ku krevetám)
- Sezamové semienka (na ozdobu)
- Iné koreniny (podľa chuti)
Postup receptu
Ako prvé si predpripravíme vybranú zeleninu. My sme použili a nakrájali na menšie kúsky avokádo, červenú papriku, uhorku a cviklu. Rovnako sme postupovali aj pri krabích tyčinkách.
2.
Potom si vo vriacej a poriadne osolenej vode uvaríme ryžu. My sme použili jednoduchý typ v sáčku. Po uvarení dostaneme ryžu von zo sáčku a ešte dôkladne premyjeme, scedíme a poukladáme do hlbokej misky, nakoľko ryža je základ každej poké bowl. Podľa potreby aj dochutíme.
3.
K ryži pridáme chutnú a aromatickú pastu z medvedieho cesnaku. Spolu pomiešame.
4.
Medzitým si opečieme pár kúskov kreviet na masle, až kým nechytia ružovkasté sfarbenie. Nezabudnime na citrónovú šťavu z čerstvého citróna, bez ktorej sa krevety nezaobídu!
5.
Hotové opečené krevety pridáme do stredu ryže, pomiešanej s medvedím cesnakom.
6.
Ku krevetám priložíme aj nakrájané krabie tyčinky pre zvýšený obsah bielkovín v jedle.
7.
Následne si po miske rozložíme aj nakrájanú zeleninu.
8.
Na záver už iba posypeme sezamovými semienkami a pridáme kúsky ananásu z kompótu, ktoré osladia predovšetkým opečené krevety.
Hotovo! Dobrú chuť!
Zdroj: zenyvmeste.sk