<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
Lifestyle
02. Oct. 2025 o 11:00

ringier
Ringier Media, kiskegyed.hu

Raňajky, ktoré vám uberajú energiu. Čomu sa ráno radšej vyhnúť?

Začnite deň správne. (Ilustračný obrázok)
Začnite deň správne. (Ilustračný obrázok)iStock
Raňajky sú často označované za najdôležitejšie jedlo dňa. To, ako začnete svoje ráno, však skutočne ovplyvňuje váš výkon aj energiu počas nasledujúcich hodín.

Nie všetky jedlá a nápoje, ktoré si ľudia bežne dávajú na raňajky, telu prospievajú. Niektoré naopak zaťažujú trávenie, spôsobujú kolísanie hladiny cukru v krvi a už dopoludnia vyvolávajú pocit únavy.

Niektorí odborníci dokonca hovoria, že niektoré raňajkové kombinácie sú pre telo rovnako zlé, akoby ste „jedli lepidlo a zapíjali ho riedidlom na farby“.

Typické „zlé raňajky“

Mnohí ľudia začínajú deň sendvičom z bieleho chleba a pohárom sladkej limonády alebo kupovaného ovocného džúsu. Kombinácia rýchlo vstrebateľných sacharidov a rafinovaného cukru spôsobí prudký nárast hladiny cukru v krvi, po ktorom rýchlo nasleduje pokles. Výsledkom je, že už o pár hodín prichádza hlad a únava.

  • Biely chlieb, žemle, pečivo: Rafinovaná múka obsahuje minimum vlákniny, v tráviacom trakte sa správa takmer ako lepidlo a neposkytuje dlhodobý pocit sýtosti.
  • Sladené nápoje: Ovocné šťavy či nealko nápoje obsahujú často také množstvo pridaného cukru, že telo dostane hneď ráno „cukrový šok“.

Čo sa deje vo vašom tele?

Rafinované sacharidy a cukor preťažujú pankreas a nútia ho produkovať vysoké dávky inzulínu. Najprv prichádza náhly prílev energie, no krátko nato prudký pokles. Tento kolotoč vedie nielen k rannej únave, ale pri dlhodobom opakovaní aj k problémom s metabolizmom.

Čo jesť namiesto toho?

Raňajky môžu byť skutočným palivom pre začiatok dňa, ak si vyberiete správne. Kombinácia bieleho pečiva a sladených nápojov je pre telo záťažou, ktorá síce krátkodobo dodá energiu, ale rýchlo vyvolá únavu a hlad. Ak však stavíte na potraviny bohaté na vlákninu, bielkoviny a vitamíny, získate stabilnú energiu a lepší pocit počas celého dňa.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;