<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
Lifestyle
11. Oct. 2025 o 11:00

ringier
Ringier Media, kobieta.onet.pl

Top 5 jesenných superpotravín, ktoré posilnia imunitu a nabijú vás energiou

Ktoré sezónne potraviny vám dodajú energiu a silnú imunitu. (Ilustračný obrázok)
Ktoré sezónne potraviny vám dodajú energiu a silnú imunitu. (Ilustračný obrázok)iStock
S príchodom jesene mnoho ľudí hľadá spôsoby, ako posilniť imunitu a zostať v kondícii počas chladnejších mesiacov. Práve teraz je ideálny čas siahnuť po sezónnych superpotravinách, ktoré nielen skvele chutia, ale telu dodajú aj cenné živiny.

Po horúcich letných mesiacoch potrebuje telo podporu, aby lepšie zvládlo nižšie teploty a častejšie infekcie. Odborníci zdôrazňujú, že správna strava bohatá na vitamíny a minerály účinne posilňuje imunitný systém.

Medzi jesenné superpotraviny, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku, patria tekvica, figy, lišky, jablká a gaštany. Okrem podpory imunity pomáhajú udržiavať energiu a dobrú pohodu po celý deň.

Tekvica – kráľovná jesene

Mnohí ľudia považujú tekvicu za zeleninu, no botanicky ide o jednu z najväčších bobúľ na svete. Jej žiarivo oranžová farba svedčí o vysokom obsahu betakaroténu, silného antioxidantu. Tekvica poskytuje aj vitamíny skupiny B (B1, B2, B4) a minerály ako horčík, vápnik, železo a draslík. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je veľmi výživná a všestranne použiteľná – môžete ju piecť, variť alebo pripravovať polievky. Na svete existuje viac ako 800 odrôd tekvíc, čo umožňuje širokú škálu chutí a kulinárskych využití.

Tekvica - kráľovná jesene.
Tekvica - kráľovná jesene.iStock

Figy – stredomorská vitamínová bomba

Na jeseň sú čerstvé figy skutočnou zásobárňou vitamínov. Hodia sa na raňajky s jogurtom a medom alebo do šalátov. Napriek sladkej chuti obsahujú len 60 kalórií na 100 gramov a sú bohaté na draslík, horčík, fosfor a železo. Obsahujú aj jedenásť vitamínov vrátane A, B1-B9, C, E a K. Vďaka vláknine podporujú trávenie a enzýmy stimulujú črevný trakt. Malé semienka figy pomáhajú pri zápche a podporujú zdravú črevnú flóru.

Figy – stredomorská vitamínová bomba.
Figy – stredomorská vitamínová bomba.iStock

Lišky – jesenné huby plné živín

Lišky síce nelámu rekordy v obsahu bielkovín, no sú cenným zdrojom vlákniny a vitamínu D, nevyhnutného pre zdravé kosti a svaly. Obsahujú aj vitamíny skupiny B, draslík, horčík a stopové prvky. Sezóna lišiek je práve na jeseň, a preto sa oplatí využiť ich bohatú chuť pri varení.

Lišky – jesenné huby plné živín.
Lišky – jesenné huby plné živín.iStock

Jablká – denná dávka imunity

Staré známe „jedno jablko denne udrží lekára preč“ nie je len fráza. Jablká sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, a obsahujú vlákninu, flavonoidy a polyfenoly podporujúce detoxikáciu. Vitamín C zároveň zlepšuje vstrebávanie železa z potravy. Odborníci odporúčajú jesť jablká so šupkou, pretože práve v nej sú najcennejšie živiny.

Jablká – denná dávka imunity.
Jablká – denná dávka imunity.iStock

Gaštany – chutná desiata na chladné dni

Pečené gaštany sa spájajú s jesennými jarmokmi a svojou arómou obohacujú sezónu. Obsahujú síce veľa sacharidov – až 42 gramov na 100 gramov, no majú nízky obsah tuku a približne 6–9 gramov bielkovín na 100 gramov. Poskytujú draslík, horčík, fosfor, vápnik a kyselinu listovú, čím sú hodnotnou súčasťou jesennej stravy.

Gaštany – chutná desiata na chladné dni.
Gaštany – chutná desiata na chladné dni.iStock

Ako využiť jesenné superpotraviny?

Sezónne produkty sa dajú pripraviť mnohými spôsobmi: tekvicu upečte s korením a olejom, figy podávajte s orechmi a syrom, lišky pridajte do večere, jablká do dezertov a šalátov a gaštany najlepšie pečené.

Zaradenie týchto superpotravín do denného jedálnička je jednoduchý spôsob, ako podporiť imunitu a udržať si energiu počas jesenných a zimných mesiacov. Sezónne dary prírody vám pomôžu udržať zdravie a pohodu po celý rok.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;