Naše staré mamy boli presvedčené, že pridanie medu do horúcich nápojov ako čaj alebo mlieko je zdravé. Neskôr sa však objavilo tvrdenie, že med pri vysokej teplote stráca svoje účinky. Aj preto sa na TikToku včelári-influenceri výrazne snažia tento mýtus vyvrátiť, čo ďalej vyvoláva búrlivú diskusiu. Stanovisko sa rozhodla zaujať aj Poľská medová komora.
Ako je to teda s pridávaním medu do horúceho čaju? Odpoveď vás môže prekvapiť. „Ak med začneme variť a dlhodobo ho vystavíme vysokým teplotám, naozaj stratí niektoré svoje hodnoty. Samozrejme, nie všetky a nie v rovnakej miere. Predovšetkým sa z neho vyvaria enzýmy a zvýšime hodnotu s názvom HMF, čiže hydroxymetylfurfural, ktorá môže viesť k nežiaducim vlastnostiam,“ uvádza pre portál Onet Przemysław Rujna, generálny tajomník Poľskej medovej komory.
Odborník zároveň dodáva, že v prípade čaju s medom ho predsa neohrievame, len ho vmiešame do už teplého nápoja.
Výskumy prebehli pri rôznych teplotách
„Presvedčenie o tom, že sa med nesmie pridávať do čaju, vzniklo z pozorovania prírody. Teplota, ktorá panuje vnútri úľa, je 35 až 40 °C. Udomácnilo sa preto, že pokiaľ túto teplotu neprekročíme, nič sa s medom nestane. Hoci je to pravda, nič sa nestane ani po jej prekročení,“ vysvetľuje Rujna.
Túto skutočnosť potvrdili aj vedci z Pomoranskej lekárskej univerzity v Štetíne, ktorí skúmali vplyv teploty na vlastnosti rôznych druhov medu: pohánkového, agátového a repkového. Pripravili roztoky s teplotou 25, 70, 80 a 90 °C, a následne merali ich antioxidačný potenciál, teda schopnosť neutralizovať voľné radikály.
Výsledky prekvapili samotných vedcov. Ukázalo sa, že najvyššiu úroveň antioxidačnej aktivity vykazovali roztoky pripravené pri teplote 80 a 90 °C. „Týkalo sa to všetkých skúmaných medov, hoci obzvlášť výrazné to bolo v prípade pohánkového,“ uvádza Przemysław Rujna.
Analýza v extrémnych podmienkach
K podobným záverom dospeli aj výskumníci z Univerzity v Pavii. Tí analyzovali, ako sa med správa v extrémnych teplotách od 80 až do 140 °C. Ukázalo sa, že krátkodobé zohrievanie medu v takýchto podmienkach nespôsobuje drastickú stratu kvality. Navyše, teplota okolo 80 °C úplne potláča rozvoj mikroorganizmov, pričom nenarúša kľúčové chemické vlastnosti produktu.
„Pitia horúceho čaju s medom sa teda netreba obávať,“ poznamenáva odborník. „Ak zamiešame jednu či dve lyžičky a nápoj vypijeme približne do 20 minút, s medom sa absolútne nič nestane. Navyše teplota nápoja bude postupne klesať,“ dodáva.
Med je v niektorých krajinách stále nedocenený
V obavách, že med stratí svoje vlastnosti, sa môže niekto radšej rozhodnúť použiť lacnejší cukor. „Pridávaním medu však nielenže nestratíme jeho hodnoty, ale v niektorých prípadoch ich dokonca zvýšime,“ zdôrazňuje Przemysław Rujna.
Podľa odborníka nás mýty tohto typu iba brzdia v konzumácii medu. Priemer Európskej únie je 2 kg na osobu a rok, kým v Poľsku sa spotreba pohybuje okolo 1 kg. V Nemecku je to takmer 3,5 kg a v Taliansku či Grécku dokonca 5 kg. „V stredomorskej kuchyni je med bežný. Pridáva sa do vianočiek, baklavy, ale tiež ako prísada do mnohých jedál,“ poznamenáva Rujna.
Rozdiel však existuje medzi pridávaním medu do horúceho nápoja a jeho varením. V takom prípade sladidlo stráca svoje zdraviu prospešné výhody. „Ak ho pridávame do cesta alebo ako glazúru na mäso, antioxidačné vlastnosti sa nezachovajú. To však neznamená, že nejde o dobrú voľbu. Konzumácia jednoduchých cukrov, fruktózy a glukózy, ktoré med obsahuje, je oveľa priaznivejšia ako konzumácia rafinovaného cukru, teda sacharózy,“ vysvetľuje generálny tajomník Poľskej medovej komory.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.