Niektorí si ich pridávajú do ovsenej kaše na raňajky, iní sa nimi radi posilnia počas dňa, keď im chýba energia. Datle sú univerzálna pochúťka, ktorou zaženiete chuť na sladké.
Vedci však tvrdia, že existujú určité časy dňa, kedy je datle najlepšie jesť. Treba pritom pamätať, že neexistuje „zlá hodina“ na ich konzumáciu, hoci konkrétne momenty dňa môžu priniesť špecifické výhody.
Prečo sa oplatí jesť datle?
Datle sú ovocie, ktoré obsahuje veľa cenných živín. Je v nich dostatok vápnika, železa, draslíka, horčíka, medi a vitamínu B6. Dodávajú tiež vlákninu, ktorá zaisťuje pocit sýtosti.
Hrsť datlí je bohatým zdrojom energie, keďže v 100 gramoch sa nachádza 282 kalórií a 75 gramov sacharidov, z čoho 64 gramov tvoria cukry. Datle by preto mali tvoriť súčasť vyváženej stravy, no v primeranom množstve.
Kedy ich konzumovať?
Naše telo je schopné tráviť jedlo prakticky kedykoľvek, preto sa netreba obmedzovať len na vybrané hodiny. Niektoré momenty dňa však môžu priniesť väčšie výhody.
Datle sa oplatí jesť na raňajky, pretože obsah vlákniny zaisťuje pocit sýtosti počas celého rána. Navyše, ak máte radi prvé jedlo na sladko, úspešne nahradia lekváre, nátierky či iné, menej výživné produkty.
Datle sú ideálne aj ako popoludňajšia pochúťka. Kombinácia vlákniny a sacharidov v nich umožňuje pomalší nárast hladiny cukru v krvi, vďaka čomu budete mať veľa energie. Vyberte si ich najmä vtedy, ak cítite hlad, no nemáte chuť na plnohodnotné jedlo.
Ak plánujete fyzickú aktivitu, konzumácia dvoch až štyroch datlí 30 - 60 minút pred tréningom môže byť dobrým riešením. Dodajú sacharidy, ktoré sa budú uvoľňovať postupne a podporia vašu energiu bez náhleho skoku hladiny glukózy v krvi.
Datle vďaka vysokému obsahu vlákniny zabraňujú aj nočným návalom hladu. Ak sa v noci budíte s pocitom prázdneho žalúdka, zjedzte pred spaním niekoľko kusov tohto ovocia.
Kedy sa im vyhnúť?
Datle sú skvelým doplnkom stravy, ale bohužiaľ, nie pre každého. Ľudia so syndrómom dráždivého čreva môžu po konzumácii väčšieho množstva trpieť nadúvaním a zápchou, čo zapríčiňuje hlavne prítomnosť fruktózy.
Datle sa tiež neodporúčajú pri hnačke alebo žalúdočno-črevných problémoch. Obsahujú sorbitol, ktorý môže urýchliť pohyby čriev. Najlepším riešením nie sú ani pre diabetikov, ktorí by ich mali konzumovať v obmedzenom množstve kvôli vysokému obsahu cukrov. Podobne by sa im mali vyhýbať ľudia na redukčnej diéte.
Ako ich zaradiť do jedálnička?
Datle sú veľmi všestranné a dajú sa zaradiť do stravy mnohými jednoduchými a chutnými spôsobmi. Pridajte ich napríklad do ovsenej kaše alebo bieleho jogurtu a získate chutné a výživné raňajky.
Kalorickou, ale chutnou pochúťkou sú na polovicu prekrojené datle plnené arašidovým maslom. Vďaka tomu sa zbavíte chuti na sladkosti. Oplatí sa z nich pripraviť aj energetické tyčinky.
Niektorí toto ovocie pridávajú do šalátov alebo k mäsu na sladko-slaný spôsob. Pred tréningom sa oplatí jesť datle samostatne, prípadne ich pridať do proteínového nápoja.
Podobne tak robte aj pred spaním, aby ste si zabezpečili pocit sýtosti a zároveň nezaťažili žalúdok. Datle využijete aj na prípravu koláčov, dezertov a drobných maškŕt, ktoré môžete mať vždy pri sebe na okamžité zahnanie hladu.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.