<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
8. Dec. 2025 o 12:00

zaujimavysvet.sk
zaujimavysvet.sk

Pokazená kvasená kapusta v sude nikoho nepoteší. Podľa odborníkov existuje jeden detail, ktorý rozhodne o tom, či je ešte bezpečná

Tipy, ako bezpečne rozoznať, že kvasená kapusta už nie je vhodná na konzumáciu.
Tipy, ako bezpečne rozoznať, že kvasená kapusta už nie je vhodná na konzumáciu.iStock
Aj keď sa táto tradícia pomaličky vytráca ešte stále mnoho slovenských domácnosti miluje nakladať vlastnú kyslú kapustu do suda. Po investovaní do surovín a niekoľkých hodinách práce nikoho nepoteší ak nájde svoju kapustu pokazenú. Ako ale kvasenú kapustu, ktorá je už nevhodná na konzumáciu rozoznať? Zozbierali sme niekoľko tipov od domácich milovníkov kyslej kapusty a dnes vám ich prinášame.

Najväčší varovný znak: kapusta je mäkká alebo sa rozpadá

Správne naložená kapusta má byť pevná a chrumkavá. Ak je mäkká, mazľavá alebo sa rozpadá ako blato, ide o jasný varovný signál, že proces kvasenia zlyhal. Ľudia to často spozorujú už pri prvom otvorení suda. Na povrchu môže mať slizký povlak, nálev býva zakalený a vôňa pripomína skôr hnilobu ako kyslú vôňu, ktorá je pre kapustu bežná.

Kapusta je mäkká alebo sa rozpadá.
Kapusta je mäkká alebo sa rozpadá.iStock

Prečo kapusta zmäkne a pokazí sa

Podľa skúseností z domácich diskusií a rád odborníkov sa kapusta najčastejšie pokazí z týchto dôvodov:

  • Nesprávna odroda kapusty

Nie každá hlava je vhodná na kvasenie. Niektoré odrody mäknú veľmi rýchlo a nedržia tvar.

  • Kapusta nie je celá ponorená pod nálev

Aj malý kontakt so vzduchom spôsobí rozmnoženie nežiaducich baktérií a tvorbu slizu.

  • Nedostatočné množstvo soli

Soľ je prirodzený konzervant. Ak jej je málo, kvasenie prebieha nesprávne.

  • Vysoká teplota počas kvasenia

Teplé prostredie podporuje rast mikroorganizmov, ktoré kapustu znehodnotia.

  • Zlá hygiena suda alebo náradia

Zvyšky starého nálevu, špina alebo plesne sa môžu preniesť do novej várky.

Dá sa takáto kapusta ešte zachrániť?

Odpoveď je jednoduchá. Vo väčšine prípadov nie. Ak je kapusta mäkká, slizká, páchnuca alebo má sivú farbu, odborníci aj skúsení gazdovia sa zhodujú, že je lepšie ju nejesť. Ani dolievanie slanej vody, ani premiestnenie do chladu zbabraný proces kvasenia už nevrátia späť. Zákerné baktérie dokážu byť nebezpečné a jedlo už nemusí byť zdravotne bezpečné.

Ako predísť pokazeniu kapusty nabudúce

  • vyber vhodnú odrodu určenú na kvasenie
  • dbaj na dôkladné potlačenie a zaťaženie kapusty, aby bola stále pod hladinou
  • udržuj sud aj náradie dokonale čisté
  • používaj správny pomer soli
  • nechaj sud stáť v chladnejšom prostredí
  • pravidelne kontroluj povrch nálevu

Správne naložená kapusta vie byť trvanlivá, chutná a plná vitamínov. Stačí sledovať pár jednoduchých pravidiel. A ak je kapusta mäkká, je lepšie neriskovať. Tento detail je totiž často prvým a najspoľahlivejším znakom, že sa výrobok už nedá zachrániť.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

Zdroj: zaujimavysvet.sk

;