Trik nazvali užívatelia na sociálnych sieťach „tajomstvom ázijských mám". Ide o jednoduchú úpravu škrobových jedál, vďaka ktorej dokážeme znížiť ich glykemický index a podporiť trávenie.
Stačí si uvariť ryžu, zemiaky či cestoviny, nechať ich zamraziť a potom opäť ohriať. Tento chemický proces spôsobuje retrogradáciu škrobu, čo znamená, že sa molekuly škrobu pri chladení zreorganizujú do kompaktnejšej, kryštalickej štruktúry.
Výsledkom je vznik tzv. rezistentného škrobu, ktorý naše telo nedokáže úplne stráviť. To má pre naše zdravie niekoľko benefitov – spomaľuje sa vstrebávanie cukrov, nastáva pomalšie a miernejšie uvoľňovanie glukózy, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, podporuje pocit sýtosti a kontroluje chuť do jedla. Správa sa tiež ako prebiotikum, vďaka čomu vyživuje „dobré“ baktérie v hrubom čreve.
Ako informuje NYPOST, tento trik odporúča aj britský chirurg Karan Rangarajan, známy na sociálnych sieťach ako Dr. Karan Raj, pričom sa zameral na ďalšie škrobové jedlo – chlieb. Vo svojom videu vysvetlil, že ak zamrazíme obyčajný biely chlieb, necháme ho rozmraziť a následne opečieme alebo dáme do toastovača, jeho glykemický index klesne takmer na polovicu. Tým, že sa v ňom vytvorí viac rezistentného škrobu, správa sa podobne ako vláknina, čo prospieva črevám a nespôsobuje prudké výkyvy cukru v krvi.
Podľa odborníkov sa tento efekt dá dosiahnuť pri potravinách s komplexnými sacharidmi. Patrí medzi ne ryža, zemiaky, cestoviny, chlieb, ovsené vločky, ale aj strukoviny ako šošovica, fazuľa a cícer. Neplatí to však pre sladkosti a jednoduché sacharidy plné cukru, pri ktorých chladenie nepomôže.
Nejde o zázrak na chudnutie
Výživová špecialistka Kristine Dilley upozorňuje, že hoci ide o užitočný efekt, netreba žiť v ilúzii, že takto schudnete bez námahy. Rezistentný škrob síce obsahuje menej kalórií (približne 2,5 kalórie na gram oproti 4 pri bežnom škrobe), no rozdiel nie je dramatický. Je však pravda, že takéto jedlo môže lepšie zasýtiť a oddialiť hlad, čo pri kontrole hmotnosti určite pomáha.
Kanadská dietologička Helen Tieu pripomína, že tento trik síce funguje, no sám osebe vás nespasí. Aj keď opakované chladenie a zohrievanie zvyšuje obsah rezistentného škrobu, omnoho dôležitejšie podľa nej je, aký chlieb si vyberiete, koľko ho zjete a s čím ho skombinujete. Nie je to teda zázrak, ale môže vám poslúžiť ako príjemná drobná pomoc, ak sa snažíte žiť zdravšie.
