Odborníci upozorňujú, že uteráky časom stvrdnú kvôli zvyšku pracieho prostriedku, tvrdej vode a príliš vysokým teplotám pri sušení. Dobrou správou je, že s niekoľkými jednoduchými krokmi a trochou starostlivosti sa aj tie najtvrdšie uteráky dajú opäť zmeniť na mäkké, ľahké a nadýchané ako v luxusnom hotelovom spa.
Prečo sú uteráky tvrdé?
James Lincoln, riaditeľ prestížnej práčovne Royal Jersey Laundry, ktorá sa stará o textil pre hotely ako The Ritz či Mandarin Oriental, vysvetľuje, že hlavným problémom je nadmerné množstvo pracieho prostriedku. Zvyšky prášku alebo gélu sa usadzujú medzi vláknami a v kombinácii s minerálmi z tvrdej vody vytvárajú vrstvu, ktorá tkaninu zlepuje a robí ju drsnou. „Príliš vysoká teplota v sušičke navyše "vypaľuje" bavlnené vlákna, ktoré strácajú pružnosť a stávajú sa hrubými,“ dodáva Lincoln.
Ako opäť zmäkčiť uteráky?
Problém teda nie je v uteráku, ale v spôsobe jeho prania a sušenia. Riešenie je pritom jednoduché a ľahko aplikovateľné doma:
- Používať menej pracieho prostriedku: jedna až dve polievkové lyžice úplne postačujú. Príliš veľa prostriedku vytvára vrstvu, ktorá sťažuje vypláchanie.
- Vyhýbať sa kapsulám: často obsahujú aviváž, ktorá časom poškodzuje vlákna.
- Pri tvrdej vode pridať zmäkčovač vody: zabraňuje usadzovaniu minerálov.
- Prať uteráky oddelene od ostatného oblečenia: vlákna sa tak nezachytávajú o iné tkaniny a zostávajú upravené a mäkké.
Trik na kúpeľnú jemnosť doma
Ak sú uteráky už tvrdé, existuje spôsob, ako ich zachrániť. Odborníci odporúčajú pravidelné mesačné hĺbkové čistenie pomocou sódy bikarbóny a octu. Do prázdneho bubna práčky nasypať šálku (asi 150 g) sódy bikarbóny, pridať uteráky a prať bez pracieho prostriedku na programe pre bavlnu vo vlažnej vode. Následne do priehradky na prací prostriedok naliať šálku (asi 250 ml) bieleho octu a spustiť ďalší prací cyklus na teplú vodu. Ocot odstraňuje zvyšky pracieho prášku, neutralizuje pachy a „otvára“ vlákna, zatiaľ čo sóda bikarbóna vracia prirodzenú sviežosť a jemnosť.
Najlepšie tipy na starostlivosť o uteráky
Uteráky sa odporúča prať raz týždenne alebo po 3–5 použitiach. Ideálna teplota je 40 °C, dostatočne teplá na zabitie baktérií, no šetrná k vláknam. Pre kuchynské uteráky je vhodná teplota až 60 °C, no nikdy vyššia. Namiesto aviváže je lepšie použiť biely ocot, ktorý zmäkčuje prirodzene bez poškodenia tkaniny.
Kedykoľvek je to možné, uteráky nechávajte vysušiť na čerstvom vzduchu. Slnečné svetlo prirodzene ničí baktérie a osviežuje farby. Pri použití sušičky je najlepšia nízka teplota a pridanie niekoľkých vlnenných guličiek alebo tenisových loptičiek, ktoré uteráky oddelia a dodajú im viac vzduchu a nadýchanosti.
Pre dokonalý výsledok je vhodné uteráky najskôr čiastočne vysušiť na vzduchu a potom ich nechať v sušičke ešte asi desať minút. Tak si zachovajú prirodzenú sviežosť a stanú sa neodolateľne mäkkými a teplými.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.