<!--Y5Sw1STiZEayoqy8-->
Lifestyle
09. Nov. 2025 o 07:00

ringier
Ringier Media, zena.blic.rs

Tajomstvo luxusných hotelových uterákov: Ako získať ich dokonalú jemnosť doma?

Ako prať uteráky, aby boli mäkké ako v hoteli?
Ako prať uteráky, aby boli mäkké ako v hoteli?istock.com
Malo čo dokáže pokaziť pocit po sprchovaní viac než drsný a tvrdý uterák, ktorý pripomína skôr brúsny papier než mäkký bavlnený obláčik. Aj keď sa môže zdať, že pranie uterákov je tá najjednoduchšia vec na svete, existujú detaily, ktoré mnohí prehliadajú. Práve tie rozhodujú o tom, či bude uterák nadýchaný a jemný, alebo naopak tvrdý, drsný a bez sviežej vône.

Odborníci upozorňujú, že uteráky časom stvrdnú kvôli zvyšku pracieho prostriedku, tvrdej vode a príliš vysokým teplotám pri sušení. Dobrou správou je, že s niekoľkými jednoduchými krokmi a trochou starostlivosti sa aj tie najtvrdšie uteráky dajú opäť zmeniť na mäkké, ľahké a nadýchané ako v luxusnom hotelovom spa.

Tajomstvo dokonale mäkkých a nadýchaných uterákov? Nie je to len o aviváži.
Tajomstvo dokonale mäkkých a nadýchaných uterákov? Nie je to len o aviváži.freepik.com

Prečo sú uteráky tvrdé?

James Lincoln, riaditeľ prestížnej práčovne Royal Jersey Laundry, ktorá sa stará o textil pre hotely ako The Ritz či Mandarin Oriental, vysvetľuje, že hlavným problémom je nadmerné množstvo pracieho prostriedku. Zvyšky prášku alebo gélu sa usadzujú medzi vláknami a v kombinácii s minerálmi z tvrdej vody vytvárajú vrstvu, ktorá tkaninu zlepuje a robí ju drsnou. „Príliš vysoká teplota v sušičke navyše "vypaľuje" bavlnené vlákna, ktoré strácajú pružnosť a stávajú sa hrubými,“ dodáva Lincoln.

Ako opäť zmäkčiť uteráky?

Problém teda nie je v uteráku, ale v spôsobe jeho prania a sušenia. Riešenie je pritom jednoduché a ľahko aplikovateľné doma:

  • Používať menej pracieho prostriedku: jedna až dve polievkové lyžice úplne postačujú. Príliš veľa prostriedku vytvára vrstvu, ktorá sťažuje vypláchanie.
  • Vyhýbať sa kapsulám: často obsahujú aviváž, ktorá časom poškodzuje vlákna.
  • Pri tvrdej vode pridať zmäkčovač vody: zabraňuje usadzovaniu minerálov.
  • Prať uteráky oddelene od ostatného oblečenia: vlákna sa tak nezachytávajú o iné tkaniny a zostávajú upravené a mäkké.
Údržba práčky je tiež často zabudnutým, ale dôležitým krokom k voňavému prádlu.
Údržba práčky je tiež často zabudnutým, ale dôležitým krokom k voňavému prádlu.istock.com

Trik na kúpeľnú jemnosť doma

Ak sú uteráky už tvrdé, existuje spôsob, ako ich zachrániť. Odborníci odporúčajú pravidelné mesačné hĺbkové čistenie pomocou sódy bikarbóny a octu. Do prázdneho bubna práčky nasypať šálku (asi 150 g) sódy bikarbóny, pridať uteráky a prať bez pracieho prostriedku na programe pre bavlnu vo vlažnej vode. Následne do priehradky na prací prostriedok naliať šálku (asi 250 ml) bieleho octu a spustiť ďalší prací cyklus na teplú vodu. Ocot odstraňuje zvyšky pracieho prášku, neutralizuje pachy a „otvára“ vlákna, zatiaľ čo sóda bikarbóna vracia prirodzenú sviežosť a jemnosť.

Ocot a sóda bikarbóna dokážu v domácnosti zázraky, a ich využitie sa pri uterákoch zďaleka nekončí.
Ocot a sóda bikarbóna dokážu v domácnosti zázraky, a ich využitie sa pri uterákoch zďaleka nekončí.istock.com

Najlepšie tipy na starostlivosť o uteráky

Uteráky sa odporúča prať raz týždenne alebo po 3–5 použitiach. Ideálna teplota je 40 °C, dostatočne teplá na zabitie baktérií, no šetrná k vláknam. Pre kuchynské uteráky je vhodná teplota až 60 °C, no nikdy vyššia. Namiesto aviváže je lepšie použiť biely ocot, ktorý zmäkčuje prirodzene bez poškodenia tkaniny.

Kedykoľvek je to možné, uteráky nechávajte vysušiť na čerstvom vzduchu. Slnečné svetlo prirodzene ničí baktérie a osviežuje farby. Pri použití sušičky je najlepšia nízka teplota a pridanie niekoľkých vlnenných guličiek alebo tenisových loptičiek, ktoré uteráky oddelia a dodajú im viac vzduchu a nadýchanosti.

Pre dokonalý výsledok je vhodné uteráky najskôr čiastočne vysušiť na vzduchu a potom ich nechať v sušičke ešte asi desať minút. Tak si zachovajú prirodzenú sviežosť a stanú sa neodolateľne mäkkými a teplými.

Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.

;