Limity pre obsah pesticídov boli síce stanovené, no nezohľadňujú aditívne ani potenciálne zosilňujúce účinky týchto látok pri ich kombinovanom výskyte.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín zverejnil svoju výročnú správu o kontaminácii potravín, ovocia a zeleniny pesticídmi. Hoci väčšina vzoriek spĺňa platné limity, tieto hodnoty vychádzajú zo zastaraných štúdií a predpokladajú, že spotrebiteľ je vystavený vždy len jednej chemickej látke.
Tento predpoklad však vyvracia aktuálna správa, podľa ktorej sa v približne každej štvrtej vzorke nachádzalo viac ako jedno účinné reziduum pesticídu. Na túto skutočnosť upozornila aj Asociácia uvedomelých spotrebiteľov.
Zelenina a ovocie s najvyšším obsahom chemických látok:
- paprika
- pomaranč
- citrón
- mandarínka
- jablko
- hruška
- jahoda
Najviac kontaminované spracované produkty:
- sušené hrozno (napr. hrozienka)
- červené víno
- pšeničná múka
- spracované jablko
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.