Avokádo je medzi Slovákmi čoraz obľúbenejšie. Dostupné je vo väčšine obchodov aj na trhoch. Čím si získalo svetovú popularitu? Určite to bolo zaujímavou, no neutrálne jemnou chuťou a vysokou nutričnou hodnotou. Treba však byť opatrný. Nie každé avokádo je zdravé a bezpečné na konzumáciu.
Ako ho správne vybrať?
Kvalitné avokádo nesmie byť príliš tvrdé (to znamená, že ešte nedozrelo), ani príliš mäkké. Jeho šupka by mala mať jednotnú farbu bez tmavých škvŕn. Dužina by mala byť svetlozelená. Hnedé alebo sivé žilky či škvrny sú znakom, že ovocie je pokazené. Existuje ešte jeden dôležitý znak, ktorý často prehliadame. Pri kúpe avokáda naň určite nezabudnite.
Pokazené avokádo najľahšie spoznáte podľa tmavej farby okolo stopky. Aj keď zvyšok plodu vyzerá v poriadku, vnútro už môže byť skazené. Odkrajovanie hnedej časti a konzumácia zvyšku môže byť nebezpečná. Zmeny nie sú vždy na prvý pohľad viditeľné a chuť môže zostať nezmenená, no riziko pre zdravie pretrváva. Aj malá tmavá škvrna pri stopke je dôvodom, aby ste avokádo nekonzumovali.
Vplyv pokazeného ovocia na zdravie
Konzumácia pokazeného ovocia môže viesť k bolestiam brucha, zvracaniu, nevoľnosti, hnačke a často aj k bolestiam hlavy. Stojí to za to? Určite nie. Okrem okamžitých nepríjemností môže konzumácia skazeného jedla mať aj dlhodobé negatívne následky.
Avokádo je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a cenných mastných kyselín. Hoci obsahuje pomerne veľa kalórií (približne 160 kcal na 100 g), dlho zasýti a má nízky glykemický index.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier. Obsah a údaje v ňom uvedené boli prevzaté bez redakčných zásahov.