Kráľovská poleva (v angličtine známa ako royal icing) je absolútna klasika vo svete cukrárskych dekorácií. Jej ideálna štruktúra zabezpečí, že skvele vyzerá, drží na mieste a rýchlo stvrdne na povrchu upečených dobrôt. Pre dosiahnutie dokonalého výsledku je dobré poznať niekoľko užitočných trikov.
Dôležité sú proporcie
Tajomstvo dokonalej polevy spočíva v pomeroch: na každých 30 g vaječného bielka pridajte 150 g práškového cukru. Práškový cukor je potrebné preosiať, vyhnete sa tak hrudkám. Pre ideálnu konzistenciu pridajte trochu citrónovej šťavy, ktorá poleve dodá pružnosť a uľahčí zdobenie medovníkov.
Dôležitá je aj technika. Príliš intenzívne šľahanie bielkov môže spôsobiť vznik vzduchových bubliniek, ktoré narušia výsledný efekt. Aby ste sa ich zbavili, stačí ich jemne prepichnúť špáradlom.
Ak vám záleží aj na farebných dekoráciách, siahnite po gélových alebo práškových farbivách, pretože tekuté by mohli polevu zbytočne zriediť.
Recept na ideálnu kráľovskú polevu
Ingrediencie:
- 60 g vaječných bielok (cca 2 stredné vajcia)
- 280 až 300 g práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- Potravinárske farbivo (voliteľné)
Postup:
- Do misky oddeľte bielky (vajíčka predtým prelejte vriacou vodou), pridajte citrónovú šťavu a preosejte práškový cukor.
- Celú zmes miešajte mixérom na nízkych otáčkach pomocou hnetacích hákov (nie metličiek na šľahanie peny).
- Po cca 10 minútach by poleva mala byť hladká a lesklá. Ak chcete použiť farbivá, pridajte a zamiešajte ich.
- Aby poleva nevyschla, prikryte ju fóliou tak, aby sa nedotýkala jej povrchu. Ak ju nepoužijete ihneď, dajte ju do chladničky, kde vydrží približne 3 až 4 dni.
Tento článok pochádza z partnerského webu vydavateľstva Ringier.